Boekvoorstelling "Kleerkastvasten

Boekvoorstelling Kleerkastvasten

Welkom op 15 juni om 20u in de Maakleerplek in Leuven. Een avond over de uitdagingen van de textielsector (en de parallellen met de voedingssector).

Schrijf je in

Sarah Vandoorne schreef een razend interessant, maar ook confronterend boek over het gebruiksvoorwerp dat we allemaal op onze huid dragen.

'Fast fashion' merken introduceren om de zes weken een nieuwe collectie. Sommige zelfs elke dag. Als reactie besloot journaliste Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep nam.

Waar komen onze kleren vandaan?

Hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen? Van België en Nederland over Marokko, Indonesië en Ghana tot India en Bangladesh. Die boeiende zoektocht naar de herkomst en de waarde van onze kleding deelt Sarah nu in haar boek 'Kleerkastvasten' (Uitgeverij Vrijdag, 2023).

Voedsel en textiel: van hetzelfde laken een broek?

Welke paden zien we naar een economie die eerlijker en duurzamer omgaat met mensen en de planeet? Dat zijn vragen die Sarah in haar boek behandeld. Die vragen herkennen we ook in de discussie rond het voedselsysteem. Daarom gaat Sarah erover in gesprek met een divers panel:

  • Saartje Boutsen, vandaag adviseur duurzaam ondernemen bij Studio D, vroeger o.m. sustainability manager bij modemerken JBC en Mayerline, beleidsmedewerker duurzame landbouw en voeding en MVO bij Rikolto en auteur van het boek #SavetheFoodture
  • Veerle Vermeyen, bio-ingenieur en onderzoeker circulaire economie met focus op circulair textiel aan de KU Leuven (Department of Metallurgy and Materials Engineering)
  • Francesca Kitoko-Kameni, marketing freelancer Kameni Agency en mode-ontwerper Kameni Fashion: 'Afrocentric ready to wear' en duurzame kleding

Praktisch

  • Wanneer? Donderdag 15 juni 2023 om 20u. Welkom vanaf 19u als je wil kennismaken met de ateliers van de maakleerplek
  • Waar? Maakleerplek - kantine, Stapelhuisstraat 13-15 in Leuven (10 minuutjes wandelen van Station Leuven)
Schrijf je gratis in

Schrijf je gratis in

De avond is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt tot 50 aanwezigen.

Schrijf je snel in