Citizens for the Foodture

Confronted with my own impotence as a consumer, I, in the capacity of citizen, plead for arrangements that empower me to act virtuously.

Helena Rocklinsberg Co-auteur van The Ethics of Consumption

Hoe kunnen bedrijven tonen dat ze inspanningen verrichten om hun producten duurzaam te maken? En hoe kunnen klanten daarvoor waardering tonen zodat inspanningen volgehouden worden? Kunnen we de winkelinrichting aanpassen om duurzame voeding op de bovenste plank te krijgen? Moeten er nieuwe minimumnormen rond duurzaamheid komen?

Op onze co-creatietafels zoeken consumenten samen met mensen uit de retail naar mogelijke acties en tools die in de winkel duurzame consumptie kunnen bevorderen.

Zo ziet het Citizens for the Foodture parcours er uit

Vooraleer je in dialoog treedt met professionals uit de sector, stomen we je klaar. Leer alles over consumentengedrag en voedselkeuzemotieven. Via korte workshops en expertentalks krijg je inzicht in de tools die supermarkten ter beschikking hebben om consumenten in de goede richting te sturen en welke problemen zij ook kunnen ervaren om goede keuzes te maken.

Deze tafels werden georganiseerd in Kortrijk, Diest of Antwerpen, respectievelijk op 8, 13 en 14 september. Lees het verslag...

In een tweede samenkomen gaan we aan de slag! Met een groep gemotiveerde burgers, komende uit de verschillende provincies, trachten we mogelijke pistes of actiepunten te bedenken die ons aankoopsysteem (van consument tot supermarkt) kunnen verduurzamen. Welke rollen zien we hierin voor onszelf of voor bedrijven en supermarkten? Hoe kunnen we onze ambities waarmaken?

We gaan in co-creatie met mensen uit de sector, die nadenken als burger, met hun rol in de keten in het achterhoofd. Ideeën ontstaan, worden afgetoetst bij experten en professionals, worden vernieuwd, aangepast, verfijnd, gekneed tot andere, betere ideeën…

Deze tafel werd georganiseerd in Leuven op 28 september. Lees hier het verslag...

De uitkomst wordt de vorige sessie wordt opnieuw op tafel gelegd. Ditmaal met nieuwe experten en vakkundige. Om nogmaals tot een beter en scherper resultaat te komen, de discussie vanuit andere hoeken te benaderen en het inzicht te verruimen.

Deze sessie vond plaats op 22 oktober in Muizen. Lees hier het verslag...

Tot slot brengen we alle voorstellen samen en treden we in dialoog met alle ketenactoren, onder toezicht van een beperkt publiek van consumenten en professionals. In een informele setting wordt bekeken hoe we de ideeën kunnen vertalen naar concrete praktijken. Waar kunnen we mee verder? Hoe doorbreken we de impasse van ons voedselsysteem?

Deze sessie vond plaats op 16 november in Gent. Lees het verslag...

Meer info

Hannelore Tyskens
Hannelore Tyskens
Verantwoordelijke legaten & contactpersoon Ik ben meer dan mijn kassaticket
016 / 74 47 10
Liesbeth Van Meulder
Liesbeth Van Meulder
Program Advisor public & private sector

Citizens for the Foodture wordt ondersteund door The Shift, Boerenbond, FEVIA, Comeos, Test-Aankoop en de Gezinsbond.