Dandan noedels met varkensgehakt of krokante tofu

Dandan noedels met varkensgehakt of krokante tofu

Dandan noedels zijn een populaire streetfood uit de Chinese provincie Sechuan, met krokante chili-olie, tintelende sechuanpeper en sesampasta als belangrijkste smaakmakers. Dit is absoluut geen traditionele versie van het recept, maar wel eentje waarvan je de meeste ingrediënten makkelijk kan vinden. Het resultaat is heerlijk romig, hartig en pittig. Je kan het varkensgehakt makkelijk vervangen door tofu voor een vegetarische versie.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 gr dikke tarwenoedels (type udon)

Voor de gekarameliseerde sjalot:

  • 5 grote sjalotten
  • 6 el neutrale olie om te verhitten (bijvoorbeeld zonnebloemolie of maisolie)
  • 2 stuks steranijs
  • ¼ tl chilivlokken
  • ½ kaneelstok

Voor het krokante gehakt/tofu:

  • 500 gr varkensgehakt of stevige tofu (+ 1 el maizena om de tofu krokant te bakken)
  • 1 teen look, geraspt of geperst
  • 1 el geraspte gember

Voor de saus:

  • 4 el tahin
  • 6 el sojasaus
  • 2 tl honing
  • 2 el witte wijnazijn

Voor erbij:

  • 1 bussel lente-ui
  • 2 paksoi
  • 1 el sojasaus
  • Olie om in te bakken

Voor de afwerking:

  • 1 limoen, in partjes
  • 2 el geroosterd sesamzaad

Bereiding

  1. Snijd de sjalotten in de lengte in fijne reepjes. Verwarm de olie in een pan met zware bodem. Bak de sjalotten samen met de steranijs, kaneel en chili op een middelmatig vuur tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Dit duurt eventjes, reken op een half uurtje.

  2. Hevel de inhoud van deze pan over in een zeef en vang de olie op die eruit lekt. Houd de sjalotten aan de kant voor straks. Bak in deze olie in dezelfde pan het gehakt samen met de look en gember. Het gehakt is extra lekker als je het goed bruin en krokant laat bakken. Kruid met zout. Kies je voor tofu, verkruimel de tofu dan tussen je vingers. Dep droog met een schone handdoek en voeg een eetlepel maizena toe. Meng de maizena onder de stukjes tofu: zo krijg je straks lekker krokante randjes. Bak op dezelfde wijze als hierboven beschreven, tot je krokante stukjes tofu hebt. Kruid met zout.

  3. Maak intussen de saus door de tahin te mengen met de sojasaus, honing en azijn. Snijd de lente-ui in schijfjes. Snijd de paksoi overlangs en bak even aan in een klein geutje olie. Doe er daarna de sojasaus en een geutje water bij en zet het deksel op de pan zodat de paksoi in enkele minuten gaar kan stomen.

  4. Kook de noedels in een grote pot met gezouten water gaar. Giet af en meng met de saus, het gehakt of tofu en het meeste van de lente-ui (hou wat apart voor de afwerking). Werk af met de lente-ui en het sesamzaad. Serveer met wat partjes limoen en de gestoofde paksoi.

Niet zomaar rijst

Jonge rijstboerinnen op de Babati rijstvelden krijgen steun van Rikolto

De udon noedels vind je vast fairtrade en biologisch in de winkel. Maar goede rijst heeft nog meer te bieden: door de effecten van klimaatverandering kan de rijstopbrengst, een van belangrijkste voedingsgewassen ter wereld, deze eeuw ruim 40 procent afnemen. Evengoed draagt de rijstteelt net bij tot de klimaatverandering door de uitstoot van CO2, stikstofoxide en methaan.

Rikolto werkt wereldwijd aan een duurzame toekomst voor de rijstteelt. De positieve gevolgen ervan reiken verder dan enkel het klimaat. Vroeger werden meisjes uit de streek van Babati in Tanzania vaak op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. De introductie van rijstteelt bracht daar verandering in. De activiteiten in en rond de rijstteelt maakten dat vrouwen en meisjes nu beter opgeleid zijn én meer financieel onafhankelijk. Lees er hier meer over.