GoodFood@School Aanbod in de les

GoodFood@School Aanbod in de les

1. Online toolkit

Ontdek onze online toolkit waarmee je zelf aan de slag kan gaan met daarin:

  • Een starterskit met allerlei affiches, seizoenskalender, recepten, ...
  • Actiefiches: concrete stappen en tips voor acties rond subthema’s (bv. rond voedselverspilling, eerlijke handel gezonde tussendoortjes, …)
  • Het stappenplan: in 7 stappen helpen we je naar een gezond en duurzaam voedingsbeleid
  • Link naar de deelsite van KlasCement vol met lesmateriaal omtrent voeding.

2. Quiz over voeding

Je kan ook een quiz over voeding aanvragen bij ons. Deze kan gebruikt worden ter inleiding van het thema voeding. We hebben zowel een mooie pdf-versie als een online versie zodat leerlingen de quiz ook gemakkelijk thuis kunnen maken. Onderaan deze pagina kan je de online versie van de quiz aanvragen.
De pdf-versie vind je hier.

3. Thematisch escape bordspel

Dit bordspel kan je in de klas met je leerlingen gedurende een heel lesuur spelen. Binnen de 40 minuten moeten de leerlingen uit een supermarkt ontsnappen. Dat kunnen ze doen door vragen, dilemma's, weetjes en doe-opdrachten op te lossen rond voeding. Onderaan deze pagina kan je het spel aanvragen.

4. Film 'Food for Change'

Food for Change vertelt het verhaal van vrouwen en mannen over de hele wereld die een ander voedselmodel uitvinden dat gunstig is voor de planeet, de natuur en onze gezondheid.

Je vindt alle info over deze film hier. Je kan ze daar meteen aanvragen zodat je deze film met je klas of je school kan bekijken. Een mooie inleiding om rond het thema te praten in de klas.

5. Klasgesprek

Ten slotte kan je hieronder de handleiding voor een diepgaand klasgesprek over gezonde en duurzame voeding in scholen over de ganse wereld downloaden. Deze bevat een interactieve PowerPoint gepaard met een handleiding waarin per slide een korte uitleg of beschrijving staat.
De presentatie start met wat uitleg op basis van video’s en vragen voor de leerlingen over gezonde en duurzame voeding. Daarna kunnen jullie dieper ingaan op het thema door middel van voorbeeldjes uit scholen in België, Nicaragua en Indonesië. Het doel is een gesprek op gang te brengen met en tussen de leerlingen en op het einde te brainstormen over een echte actie.

Er zijn twee versies van deze handleiding beschikbaar. Eén voor leerlingen van ongeveer 7 tot 14 jaar en één voor leerlingen van ongeveer 10 tot 18 jaar. Deze overlap in leeftijdscategorieën is bewust gekozen omdat we ervan uitgaan dat jij als leerkracht het best kan inschatten welk niveau het meest nuttig is voor jouw leerlingen. Hebben ze al voorkennis over dit thema? Kunnen ze een Engelstalig filmpje begrijpen? Hoe uitgebreid wil jij deze les maken? etc.

6. Campagneles 'Goed eten is een recht'

Maak gebruik van onze gloednieuwe en interactieve campagneles. Je kan deze hieronder downloaden:

Aanvragen kan je hier: