Hannelore

Maak kennis met Hannelore Tyskens

Een goed doel in je testament opnemen? Dat doe je niet van de ene dag op de andere. Het begint met nadenken over een toekomst als jij er niet meer bent. Dat roept veel vragen op zoals: wat laat ik achter? Kan ik nog iets betekenen als ik er niet meer ben? Steeds meer mensen vragen zich ook af: kan ik een goed doel steunen ? Hoe zit dat juridisch in elkaar? Waar moet ik beginnen? Die laatste vragen kunnen we bij Rikolto nu al beantwoorden. Maak kennis met Hannelore Tyskens, ‘Verantwoordelijke Legaten’ van Rikolto (Vredeseilanden).

Hannelore: “Ik werk nu 10 jaar voor Rikolto, vroeger Vredeseilanden. Ik ben ondertussen een half jaartje 'Verantwoordelijke Legaten'. Mijn eerste job was die van vrijwilligerscoördinator. Dat betekent veel rondrijden, veel mensen ontmoeten. Ik ging op bezoek bij jeugdbewegingen, scholen, vrijwilligers om meer uitleg te geven over de jaarlijkse campagne. Ik kwam mensen tegen die heel veel wilden doen om het nodige geld in te zamelen voor ons. Mensen die ons hard steunden met hun tijd en energie. Het was een hele drukke periode. Toen ik begon had ik net mijn voorlopig rijbewijs. Door zoveel rond te rijden heb ik snel mijn echt rijbewijs behaald (lacht). En ondertussen kreeg ik ook mijn eerste kindje. Dan begint het weekend- en avondwerk wel wat door te wegen."

"Na een paar jaar mocht ik de campagne coördineren vanuit ons kantoor in Leuven. Die jaren heb ik Vredeseilanden op een heel andere manier leren kennen. Vroeger werkte ik veel van thuis uit want je werkt meer samen met je vrijwilligers dan met je collega’s. Op sommige momenten kan dat best eenzaam zijn. Nu hoorde en zag ik mijn collega’s alle dagen aan het werk. Ik hoorde ze bellen, zag ze vergaderen en ik kreeg veel meer voeling met waar we bij Rikolto aan werken. En Ik heb een heel warm huis leren kennen hier op kantoor.”

“Mijn werk bleef evolueren. Sinds twee jaar ontwikkel ik, binnen het team dat supermarkten aanzet tot duurzamere aankopen, een campagne gericht op consumenten en supermarkten rond duurzaam eten. Met ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’ willen we supermarkten en consumenten meetrekken in ons verhaal. Dat is een deel van mijn job. Een ander deel nu is het werk rond testamenten. Mijn oud-collega An Bosmans, een collega die mijn hele carrière lang het dichtst bij mij stond, pushte me om te blijven groeien binnen Rikolto. Zij was zelf bezig met legaten en het uitwerken van een strategie daarrond. An is net met pensioen en ik neem dat stukje van haar over.”

Op de koffie

"Wat ik doe? Mensen die interesse hebben, kunnen bij mij terecht. Als ze dat graag willen, kom ik met plezier langs op de koffie. Maar een mailtje, een telefoontje met eender welke vragen, dat kan even goed. Een belangrijk stuk van mijn werk is zorgen dat mensen te weten komen dat je Rikolto kan opnemen in je testament. Daarom zijn we dit jaar begonnen met infosessies."

"Daar geven we uitleg over de juridische kant van de zaak en we vertellen je meer over de toekomst waar Rikolto aan werkt. Dat juridische stuk is heel belangrijk want veel mensen weten niet dat je je nalatenschap niet weggeeft aan het goede doel ten koste van iemand anders. Het is in veel gevallen net in het voordeel van je erfgenamen. Het goede doel zelf betaalt geen erfenisrechten op zijn eigen deel, maar wel de erfenisrechten van de andere erfgenamen. In de juiste verhouding ontvangt zowel het goede doel als je erfgenamen een mooi deel van de nalatenschap. Er spelen natuurlijk veel factoren mee. Vandaar dat we op iedere infosessie een juridische expert uitnodigen om op alle mogelijke vragen te antwoorden. Je moet ieder geval apart bekijken.

Een beetje in de ziel kijken

“De grote uitdaging is mensen met interesse bereiken, zorgen dat we elkaar vinden. Dit publiek is nergens verenigd, ze staan niet verzameld in een telefoonboek en het is een delicaat onderwerp. Je spreekt niet zomaar iemand aan over een testament. Het is iets delicater dan een sleutelhanger verkopen of een gift vragen. Waar en hoe vind ik die mensen? Hoe vinden ze mij en welke info hebben ze van mij nodig? Wil je dat ik langskom, of heb je genoeg aan een brochure? Waar ben je mee bezig als je aan je testament denkt? Iedereen is anders, wil andere dingen. Ik mag een beetje mee in hun ziel kijken. Dat maakt mijn werk heel boeiend, maar ook uitdagend en een beetje spannend."

"Ik ga nooit mensen pushen. Ik bel niemand op met de vraag “En staan we al in je testament?", om een week later met dezelfde vraag terug te bellen. Dat spreekt voor zich. Het gaat meer over luisteren, dan over zelf praten. Ik wil mensen gerust stellen en hun vragen beantwoorden, zonder verplichting tot meer. Wat wens je voor de wereld? Wat vind je belangrijk? Iedereen wil een weloverwogen keuze maken. Daarvoor kunnen ze bij mij terecht. En natuurlijk mag je zelf aangeven of je meer of minder van mij nodig hebben. Het is heel belangrijk dat dat kan."

Ik ga nooit mensen pushen. Ik bel niemand op met de vraag “En staan we al in je testament?, om een week later met dezelfde vraag terug te bellen. Dat spreekt voor zich. Het gaat meer over luisteren, dan over zelf praten.

Ons eten is een spil waar zoveel om draait

"Mensen vragen zich soms af of je wel zo ver in de toekomst kan kijken. Hoe kies je een organisatie om na je dood te steunen, in een wereld die zo snel verandert? Ik heb zelf drie kindjes en ben heel erg bezig met hoe ik de planeet achterlaat. Het gaat niet enkel over wat we vandaag doen. Bij Rikolto werken we aan samenleving waar iedereen toegang heeft tot gezond, betaalbaar eten, zonder dat iemand daaronder moet lijden. Boeren moeten een correct loon krijgen. Supermarkten, bedrijven moeten hun werk kunnen doen. En de aarde mag niet gebukt gaan onder dat wat wij alle dagen in onze mond steken. Die uitdaging wordt alleen maar groter. Ons eten, iets wat iedere dag zo vanzelfsprekend lijkt, is een spil waar zoveel om draait: armoede, milieu, gezondheid..."

"Het gaat over boeren nu en over mensen die in de toekomst boer zullen zijn. Hopelijk wil iemand nog boer worden. Het gaat over mensen die vandaag eten, en kinderen die nu nog niet geboren zijn, wat zullen zij in de toekomst eten? Over mensen die vandaag in armoede leven, en over mensen die morgen in armoede leven. Eten raakt al die thema’s aan. Het gaat over vandaag en over een verre toekomst. Ik vertrouw er op dat mijn organisatie, Rikolto, met een scherpe blik op haar missie, mee blijft evolueren en zichzelf blijft uitvinden in die continu veranderende wereld."

Heb je een vraag voor Hannelore?

Je kan bellen, mailen of een kop koffie schenken.

Hannelore Tyskens
Hannelore Tyskens
Verantwoordelijke legaten & contactpersoon Ik ben meer dan mijn kassaticket
016 / 74 47 10