Kindvriendelijke hamburgers

Kindvriendelijke veggie-hamburgers

Goed eten op alle Vlaamse scholen

In alle Vlaamse scholen een gezond en duurzaam voedingsbeleid. Dat is de ambitie van Rikolto. Zo kunnen we ervoor zorgen dat niemand meer met honger naar bed moet. En dat er steeds minder gezondheidsongelijkheden zijn. Goed eten op school is ook een hefboom in de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Als we er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat de mensen die instaan voor ons eten, de boeren, een volwaardig inkomen verdienen met goed eten op school, spreken we van een win-win-win-win. Daarom richtten we GoodFood@School op.

Verheugd waren we dan ook toen we botsten op een man die het heft zelf in handen nam: Benoît Reisner is vaste kok bij De Zevensprong, een basisschool in het centrum van Leuven. Omdat een externe cateraar niet volledig aan hun verwachtingen voldeed, kozen ze voor een eigen keuken waar Benoît samen met enkele collega’s zorgt voor verse bereidingen van A tot Z: van brood tot fonds en bouillons. We zochten hem op toen hij deze vegetarische hamburgers op het schoolmenu plaatste. Probeer ze ook eens thuis!

Ingrediënten (voor 12 - 14 burgers)

  • 100 g ongekookte bruine rijst
  • 1,5 geraspte wortelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g fetakaas
  • 3 eieren
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas
  • zeste van 2 citroenen
  • 8 el bloem
  • peper en zout

Bereiding

  1. Laat de geraspte wortelen goed uitlekken. Kook de rijst zoals vermeld op de verpakking. Pel en snijd de knoflook fijn.
  2. Doe alle ingrediënten voor de burgers in een grote kom en meng goed onder elkaar. Kruid met peper en zout.
  3. Verhit olie in een braadpan en leg telkens één grote eetlepel van het beslag in de pan. Plet het beslag met de achterkant van de lepel in een rondje. Bak de burgers twee minuten aan elke kant.
Maak kennis met Benoît

Maak kennis met Benoît

Weinig scholen maken zo vastberaden werk van goed eten als die van chef Benoît. Ontdek hoe Benoît werk maakt van goed eten op school.

Lees meer