1 jaar Rikolto: hoe kijken we daarop terug?

1 jaar Rikolto: hoe kijken we daarop terug?

20/11/2018

Rewind naar oktober-november 2017. Met een reeks lanceringsevenementen op vier continenten, van België tot Afrika en van Latijns-Amerika tot Azië, werd Rikolto in de wereld geïntroduceerd. In het begin was het nog even wennen. "Rikolto!? Is dat de naam van een soap? Een jongensband? Is het een soort kaas? Of..... gewoon lekker eten?" Om het gewenningsproces te bespoedigen, maakten we daarom de officiële Rikolto medley - onderaan deze pagina.

Ongeveer een jaar geleden werden Vredeseilanden en VECO (de internationale naam van Vredeseilanden) omgedoopt tot: Rikolto —wat "oogst" in het Esperanto betekent. Het sluit perfect aan bij onze missie en identiteit: we willen dat de boeren een goede oogst hebben, maar we willen vooral ook nieuwe ideeën en oplossingen oogsten om onze voedselsystemen te verbeteren.

De beslissing om onze merknaam te veranderen was niet eenvoudig omdat we al goed bekend waren bij het publiek, vooral in België. Maar toen we van een puur Belgische NGO overstapten naar een internationale netwerkorganisatie, werd de naamsverandering onderdeel van onze transitieplannen.

Het luidde ook een nieuwe fase voor ons in. Door onze naamsverandering hebben we een herkenbaar, internationaal merk voor onze hele organisatie kunnen creëren. Met behoud van de sterke fundamenten waarop Vredeseilanden/VECO is gebouwd, konden we ons DNA herdefiniëren en konden alle medewerkers en partners zich verbonden voelen met onze vernieuwde organisatie.

"Onze partners raakten bijna sneller vertrouwd met de nieuwe naam dan het team zelf", herinnert Teófilo zich, projectcoördinator in Perú. "Onze taal heeft geen banden met Esperanto, dus natuurlijk noemden mensen ons aanvankelijk grappige namen als 'Ricotta' of 'Rocoto'. Maar het is verrassend hoe snel ze gewend raakten aan onze nieuwe identiteit en naam."

"De lancering van Rikolto betekende een nieuwe connectie met de organisatie waar ik al zoveel jaren mee bezig was," voegt Johanna, verantwoordelijk voor Strategische Partnerschappen in Ecuador, toe. "We hadden echt een boost nodig, een verandering die ook symbool stond voor onze nieuwe manier van werken met collega's en partners wereldwijd.

Onze partners raakten bijna sneller vertrouwd met de nieuwe naam dan het team zelf..... Onze taal heeft geen banden met Esperanto, dus natuurlijk noemden mensen ons aanvankelijk grappige namen als 'Ricotta' of 'Rocoto'. Maar het is verrassend hoe snel ze gewend raakten aan onze nieuwe identiteit en naam.

Teófilo Beingolea Projectcoördinator in Perú

"Voor mij, als nieuw lid van de Rikolto-familie, was het echt interessant om getuige te zijn van het hele creatie- en transitieproces," zegt Annelies, communicatiecoördinator in België. "Rikolto is door ons allemaal gemaakt, met alle emoties die daarbij horen. Zal de perceptie die mensen hebben van onze organisatie veranderen in de manier waarop we hopen? De tijd zal het leren..... In elk geval ben ik gedreven om iedereen te verbinden met het gemeenschappelijke doel en de vlag die we allemaal delen."

Natuurlijk hebben we nog een lange weg te gaan om het grote publiek vertrouwd te maken met Rikolto. Voor zij die nog wat moeite hebben om onze nieuwe naam te onthouden, heeft Rikolto's eigen huisband deze Rikolto medley gecreëerd..... met een paar danspasjes om te kopiëren. Draai die geluidsknop open!