100 ambassadeurs lanceren Het Grootste Diner in het stadhuis van Leuven

100 ambassadeurs lanceren Het Grootste Diner in het stadhuis van Leuven

06/12/2019

Op 6 december lanceerde Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) in samenwerking met De Standaard en Eos Tracé de campagne Het Grootste Diner in het stadhuis van Leuven. Met de actie willen we de komende maanden 10.000 mensen aan tafel brengen. Niet via grote evenementen, maar via 1.000 etentjes bij mensen thuis. “Want een betere wereld, begint bij ons eten. Bij jou, aan tafel.”

100 mensen genoten in het prachtige oude stadhuis van een heerlijk seizoensbuffet, verzorgd door Veronique Batens, een van de vaste koks achter de gevierde keuken van de Leuvense concertzaal Het Depot. Komen eten in ruil voor een bijdrage aan het werk van Rikolto? Bij de aanwezigen viel die formule alvast in de smaak. En dat is wat Rikolto de komende maanden graag massaal wil zien gebeuren.

Met eten(tjes) de wereld veranderen

“Hoe we eten produceren en consumeren heeft een groot effect op de mens en de planeet”, vertelt Jelle Goossens van Rikolto. “Heel veel wereldproblemen zijn daardoor verbonden met wat er op ons bord ligt: klimaatopwarming, waterschaarste, gezondheidsproblemen zoals overgewicht, boeren die niet rondkomen,…”

Maar als voedsel het probleem is, is het volgens Rikolto ook de oplossing. “Onze teams werken elke dag om heel het systeem achter ons voedsel eerlijker, transparanter en milieuvriendelijker te maken”, zegt Jelle Goossens. “Maar die veranderingen krijgen maar snelheid als bedrijfsleiders en politici ook vanuit de samenleving dat signaal horen.”

Het Grootste Diner: lekker voor mens en planeet

Daarom lanceert Rikolto nu Het Grootste Diner. Iedereen kan een etentje organiseren op www.hetgrootstediner.be. Via de site kunnen je gasten hun stoel reserveren in ruil voor een bijdrage aan Rikolto. Al die etentjes vormen samen Het Grootste Diner.

“Door mee te doen laat je zien dat jij het belangrijk vindt dat ons eten lekker is, voor mens en planeet”, licht Jelle Goossens toe.” Zo geven we samen een signaal aan beleidsmakers, voedingsbedrijven en supermarkten om van duurzaam, fair en gezond een evidente keuze te maken.”

Zijn er dan specifieke voorschriften waaraan het eten moet voldoen dat je serveert? “Nee,” zegt Jelle Goossens, “we willen niet met het vingertje zwaaien. We geven een aantal principes mee die je kan gebruiken, maar het belangrijkste is dat we even stilstaan bij wat we op ons bord leggen, waar dat vandaan komt en wie daar beter van wordt. Zo werken we stap voor stap aan een eetcultuur die respect toont voor de boer, de grond, de mensen die ons eten klaarmaken… en onze eigen gezondheid.”

Ook restaurants nemen deel

Niet alleen als individu kan je meedoen. Ook restaurants bieden tafeltjes aan waarvan ze de opbrengst wegschenken aan Rikolto. Zo kan je in Leuven terecht in het STUKcafé of bij Medina, en in Brussel in het Kaaicafé en bij de KVS. Je vindt ze allemaal op hetgrootstediner.be

Geef zelf een etentje... of ga lekker eten voor mens en planeet

Geef zelf een etentje... of ga lekker eten voor mens en planeet

Registreer je etentje en nodig je gasten uit. Of ga eten bij een van de restaurants die meedoen.

Doe mee op hetgrootstediner.be