260 zakken Arabica-koffiebonen uit Indonesië op weg naar België

260 zakken Arabica-koffiebonen uit Indonesië op weg naar België

06/11/2019
Maria Serenade Sinurat
Maria Serenade Sinurat
Communication Coordinator
+6281139607490

70 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Indonesië en België? Dat vieren wij... met koffie! De coöperatie Koerintji Barokah Bersama, Rikolto's koffiepartner in Jambi op het eiland Sumatra, gaat 15,6 ton Arabica koffiebonen exporteren naar België.

Tijdens een ceremonie op 13 oktober in Kerinci werd het officiële startschot voor de export gegeven door Guillaume Goessens (eerste secretaris van de ambassade van België in Indonesië), Chris Claes (directeur van Rikolto International), Rico Eric Estrada Nainggolan (vertegenwoordiger van het Indonesische ministerie van Binnenlandse Zaken), Adirozal (Regent van Kerinci) en Triyono (hoofd van de Barokah Coöperatie).

260 zakken groene bonen zijn nu op weg naar een koffiehandelaar in Antwerpen: 32CUP. Zij leveren de koffie aan koffiespeciaalzaken zoals Caffenation, Caffe Mundi en De Witte Zwaan.

De export is het resultaat van een volgehouden samenwerking tussen tussen overheidsinstellingen, enkele bedrijven, NGO's, een bank, de coöperatie en de koffieboeren.

"Niemand kan de dingen alleen doen, we moeten samenwerken", zegt Chris Claes, directeur van Rikolto International. "Bij Rikolto brengen we alle spelers in de keten samen om een inclusief bedrijfsmodel te creëren. Het betekent dat we niet alleen moeten nadenken over geld verdienen, maar ook over hoe we onze natuurlijke omgeving goed beheren."

Inclusive business is een win-win-oplossing voor iedereen die betrokken in de keten. Het betekent dat we niet alleen moeten nadenken over geld verdienen, maar ook over hoe we onze natuurlijke omgeving goed beheren.

Chris Claes Executive Director van Rikolto International

De koffieboeren van Koerintji in het Gunung Tujuh-district van Kerinci, richtten in 2017 de Barokah Coöperatie op. De coöperatie verenigt 270 boeren in drie subdistricten die zich inzetten voor een duurzame koffieteelt. Sinds 2017 ondersteunt Rikolto de coöperatie in het kader van het programma betaling voor ecosysteemdiensten.

Via het programma verbindt Rikolto de coöperatie met bedrijven en overheidsinstellingen die bereid zijn om boeren te stimuleren en te vergoeden voor hun bijdrage aan het herstel van het woud en het ecosysteem. De betaling kan worden gegeven door middel van steun van de overheid, apparatuur en betere prijzen voor duurzaam geproduceerde koffie.

Adirozal, de regent van Kerinci, stelde dat Barokah bewijst dat een bloeiende koffiehandel hand in hand kan gaan met bos en natuur.

Ik moedig alle koffieboeren aan om hun boerderijen duurzaam te beheren en de kwaliteit van de koffie te verbeteren. Zo wordt onze koffie erkend op de wereldmarkt en kunnen we naar Europa exporteren.

Adirozal Regent Kerinci

Samenwerkingsmodel

In drie jaar tijd is Barokah erin geslaagd een partnerschap te ontwikkelen met particuliere actoren, financiële instellingen en lokale overheidsinstellingen. Eric Estrada Nainggolan van het Indonesische ministerie van Binnenlandse Zaken dankte Rikolto voor de bijdrage aan de Indonesische regering.

"Deze export toont aan dat je de positie van boeren kan versterken als je overheidsinstellingen op nationaal en regionaal niveau samenbrengt met bedrijven, NGO's en financiële instellingen. We moeten dit model uitdragen naar andere gebieden in Indonesië kopiëren."

We willen dit samenwerkingsmodel uitdragen naar andere regio's in Indonesië

Rico Eric Estrada Nainggolan Indonesische ministerie van Binnenlandse Zaken

Indonesië en België begonnen hun diplomatieke betrekkingen in 1949. Rikolto is al sinds 1955 actief in Indonesië. René Daem startte toen een werking op Flores, wat later zou uitgroeien tot FADO. Die organiseerde fuseerde later met Vredeseilanden, nu Rikolto.

"De export is een mooi bewijs van de vruchtbare samenwerking tussen onze landen", zegt Guillaume Goessens, eerste secretaris van de Belgische ambassade . "Onze ambitie is alvast om nog meer de verbinding te maken met mensen in verschillende regio's in Indonesië om handel te faciliteren."

De export is een mooi bewijs van de vruchtbare samenwerking tussen onze landen

Guillaume Goessens Eerste secretaris van de Belgische ambassade in Indonesië