Belgische consument lust steeds meer peulvruchten

Belgische consument lust steeds meer peulvruchten

09/02/2019

Op 10 februari is het de eerste Wereld Peulvruchten Dag. Tal van experts, organisaties en Chefs vragen op die dag aandacht voor het enorme potentieel van peulvruchten om een groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden. In België is de consumptie van peulvruchten nog eerder bescheiden, maar de opmars is ingezet.

Soja, linzen, kikkererwten, rode, witte of zwarte bonen, … peulvruchten komen in vele gedaanten. Ze zijn voedzaam (rijk aan proteïnen), gezond en hebben een positieve milieu-impact. Daarom werd 2016 eerder al uitgeroepen door de VN als jaar van de peulvruchten. Daarbovenop wordt hen nu ook een jaarlijks weerkerende Wereld Peulvruchten Dag toebedeeld. De inauguratie van deze World Pulse Day zal plaatsvinden in Burkina Faso op 10 februari.

“Peulvruchten hebben alles in huis om een heldenrol te spelen in ons voedselsysteem”, zegt Joris Aertsens van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden). “Ze passen perfect binnen de verschuiving die we als samenleving moeten maken naar een dieet met meer plantaardige eiwitten.”

Doorbraak in België?

In het dieet van de Belg spelen peulvruchten vandaag nog geen grote rol. Maar de trend is wel stijgend – we mogen zelfs spreken van een doorbraak. En niet alleen bij vegetariërs.

Casibeans, een Belgisch voedingsbedrijf gespecialiseerd in peulvruchtenteelt en leverancier aan de industrie, ziet de vraag ook in ons land toenemen. “Met name Rode bonen, Linzen en Kikkererwten zitten in de lift omdat steeds meer mensen flexitariër zijn en zoeken naar alternatieven voor vlees”, zegt Caroline Suy, General Manager van Casibeans.

“De groei wordt gerealiseerd door zowel traditionele klanten die peulvruchten vermarkten in glas, blik of droog verpakking, maar ook door innovatieve voedingsbedrijven die ze als basis nemen voor vegetarische hamburgers, chips, pasta of andere gezonde lekkernijen, zegt Bram Van Looveren, Business Development Manager bij Casibeans.

Organisaties als Rikolto versnellen dit proces naar een meer duurzame consumptie van eiwitten – en dat duwtje hebben vele consumenten in België nog nodig om af te wijken van hun traditionele gewoonten. Zo bracht Rikolto tijdens één van hun projecten - Gezocht: Voedsel voor de Toekomst - een panel van jongeren samen met de productontwikkelaars van Colruyt Group om een nieuwe pizza te creëren met een bodem op basis van kikkererwten. Vandaag worden die verkocht in Bio Planet.

Hype of trend? “Een hype én trend”, legt Bram Van Looveren uit. “Ga er van uit dat we binnen vijf jaar dubbel zo veel peulvruchten eten. Is dat veel? Zelfs bij een verdubbeling blijft het een ‘peulschil’ vergeleken met de hoeveelheid vlees dat we consumeren. “Stap per stap bewegen we in de juiste richting. De huidige hype rond peulvruchten helpt om de consumptie te boosten op korte termijn. Het duurzame en gezonde karakter in combinatie met de lekkere smaak en relatief lage kost voor peulvruchten, zijn het sterke fundament voor meer peulvruchten in ons voedingspatroon op lange termijn."

Opportuniteit voor boeren

Naast lokale projecten in België, werken Rikolto en Casibeans ook samen in Tanzania om de lokale teelt van peulvruchten te ontwikkelen. “Het is een werk van lange adem, maar de teelt van Kidney bonen biedt mooie opportuniteiten aan de boeren”, zegt Joris Aertsens. “Je kan ze telen op een arme bodem en tegelijk verbetert de teelt de bodem omdat peulvruchten stikstof uit de lucht daarin vastleggen.”

Ook voor de consument in de regio is de teelt van belang. “Peulen bevatten veel eiwitten en zijn een pak goedkoper dan vlees”, legt Caroline Suy van Casibeans uit. “Ze geven ook mensen met weinig middelen toegang tot een evenwichtig dieet. Tegelijk is het een interessant exportproduct dat nieuwe inkomsten kan genereren voor de boerenfamilies.”

En in België? Peulvruchten zijn geen hoofdteelt voor Belgische boeren, maar zeker ook geen nicheteelt. Uit de landbouwenquête van 2014 blijkt dat er in België peulvruchten geteeld worden op zo’n 16.100 ha grond. Sinds de vergroeningsmaatregelen van 2015 wordt de teelt extra gestimuleerd en is het aandeel wellicht toegenomen. Er wordt zelfs geëxperimenteerd met sojateelt...

In een notendop: De wondere kracht van peulvruchten

  • Goedkope vleesvervanger: Peulvruchten zijn zaden of de zaden met hun omhulsel. Onder peulvruchten vallen: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen. Ze bevatten, net als vlees, veel proteïnen, maar zijn goedkoper en hebben een positieve milieu-impact.
  • Gezond: Ze barsten van de mineralen (magnesium, ijzer en zink) , vitamine B en pectine, een stof die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Die stof beschermt tegen hart- en vaatziekten.
  • Natuurlijke bemester: peulen nemen stikstof op uit de lucht en leggen die vast in de grond. Ze zijn een natuurlijke bemester die de afhankelijkheid van kunstmest vermindert.
  • Zero waste: Peulen zullen niet snel bederven. In luchtdichte verpakkingen kunnen ze maanden, zelfs jaren bewaard blijven. De oogstresten die niet eetbaar zijn voor de mens, kunnen dienen als veevoeder.