Biologische rijst groeit door op Java

Biologische rijst groeit door op Java

03/02/2011

Kentucky Fried Chicken heeft verschillende vestigingen over de hele wereld, ook in Indonesië. Dankzij een partnerschap tussen boeren en opkoopbedrijven wordt in drie vestigingen in Solo, op Midden-Java, biologische rijst geserveerd uit het aangrenzend district Boyolali. Het marktpotentieel voor organische rijst is enorm. De rijst van de boeren in Boyolali wordt inmiddels verkocht aan meerdere distributeurs, zoals de supermarktketen Carrefour.

Eerlijke prijs

De boeren in Boyolali concentreren zich voornamelijk op de productie van rijst, van aanplanting tot oogst. Heel weinig boeren verwerken hun eigen rijst, laat staan dat ze instaan voor de verkoop ervan. De ideale situatie zou zijn dat boeren rechtstreeks aan bedrijven of consumenten verkopen, maar daarvoor ontbreken ze het personeel en het kapitaal.

Noodgedwongen moeten ze dus hun rijst verkopen aan verwerkende bedrijven die de rijst daarna doorverkopen. Cruciaal is dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun rijst. Dit is gelukkige het geval bij PT Swasembada Beras Organic (SBO), een van de opkoopbedrijven waar Vredeseilanden Indonesië mee samenwerkt. SBO bezit meer marketingexpertise dan de boeren. Voorlopig is het dus beter dat zij verkopen aan grote bedrijven.

Van PT SBO krijgen de boeren voor hun rijst meer dan de marktprijs én ze worden op voorhand betaald. Ook productie-expertise wordt met de boeren gedeeld. Zo is de relatie voordelig voor de boeren en voor SBO.

Van 5 naar 120 ton

Vanuit het magazijn van Suradi, de productiemanager van SBO, wordt maandelijks 120 ton rijst uitgestuurd naar KFC, Carrefour en verschillende andere opkopers op het eiland Java. De rijst wordt eerst gesorteerd, gezeefd, proper gemaakt, gewogen en verpakt door een groep van zo’n 50 vrouwen.

Suradi begon in 1981 met het verdelen van zaad, meststof en organische pesticiden aan boeren. Na bijna 30 jaar met boeren gewerkt te hebben, ontdekte Suradi dat boeren moeilijkheden hadden met het verhandelen van biologische rijst. Toen SBO hem vroeg biologische rijst aan te leveren, legde hij meteen de link met de boeren van Boyolali. In het begin verhandelde hij slechts 5 ton per maand, nu is dat zo’n 120 ton per maand.

een boerengroep in Dlingo: PANGUDI BOGO

Suradi’s rijstvoorraad komt van vijf districten in Midden-Java. Een van de leveranciers is de boerengroep Pangudi Bogo in Dlingo, een dorp in het Boyolali-district. Deze groep wordt onder andere gesteund door Vredeseilanden. Van Dlingo wordt de organische rijst verstuurd naar consumenten in Solo en Boyolali. Deze consumenten kopen direct van de boeren of doorheen coöperaties.

De boeren verkopen echter niet al de rijst die zij produceren. 30% van de oogst houden ze voor eigen consumptie en voor verkoop in hun collectief beheerde rijstwinkel. Sinds de boeren in Dlingo samenwerken met SBO, hebben de boeren niet langer problemen met het vermarkten van hun rijst. Met een stabiele partner als SBO, moeten de boeren ook niet voortdurend opzoek naar nieuwe opkopers.

Om hun rijst aan SBO te mogen verkopen, moeten de boeren zelf ecologische en kwaliteitscontroles organiseren. Deze controles worden uitgevoerd door Boyolali Organic Rice Farmers’ Association (APPOLI). Pangudi Bodo is 1 van de 13 boerengroepen dat hier lid van is.

Marijke Vermander
Stagiaire communicatie