Boerenbedrijf dat cashew verwerkt uitgeroepen tot beste exportbedrijf in Honduras

Boerenbedrijf dat cashew verwerkt uitgeroepen tot beste exportbedrijf in Honduras

28/07/2011

De Hondurese president Porfirio Lobo zelf was speciaal naar de plechtigheid gekomen om de prijs voor het beste exportbedrijf in zijn land te overhandigen aan de mensen van CREPAIMASUL. Hun voorzitster, María Cristina Palma, was verrast en dankbaar voor de erkenning die ze kregen voor hun bedrijf dat cashewnoten verwerkt en exporteert naar de VS.

CREPAIMASUL is een boerenbedrijf van 72 kleine producenten. Van bij het begin legden ze zich toe op de verwerking en verkoop van cashewnoten. De voorbije jaren heeft Vredeseilanden het bedrijfje ondersteund om het verwerkingsproces van hun cashewnoten te verbeteren, om nieuwe verwerkingsmachines aan te kopen, en om een businessplan op te stellen. De prijs die hun overhandigd werd, is een beloning voor de vooruitgang die het bedrijf gemaakt heeft de voorbije jaren. De komende jaren zal Vredeseilanden hen verder ondersteunen om het rendement op de velden te verhogen, betere toegang tot krediet te krijgen, en de volumes verwerkte cashew te verhogen om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen.

Eén van de leden van CREPAIMASUL vertelt over zijn organisatie…

Ik ben Asciclo Tercero Najar, geboren in Choluteca, op 17 november 1929. Mijn vader was loonarbeider, hij werkte bij een Duitse familie om boter naar Duitsland te exporteren. Mijn moeder was huisvrouw. Landbouw en veeteelt waren – en zijn nog steeds - de voornaamste bron van inkomen in onze streek.

Ik begon te werken in de cashewsector in 1972, samen met mijn vrouw Teresa Calixta. Met 18 boeren waren we in het begin. We wilden samen de cashewnoten verkopen. In 2007 vormden we de coöperatieve CREPAIMASUL en we zijn vandaag met 72 leden. In het totaal hebben we 184,5 ha biologisch gecertificeerde cashew, met een huidige jaarlijkse productie van 207 000 kg. Het biolabel levert ons wel wat op, want we krijgen een betere prijs voor ons product op de biologische markt van de Verenigde Staten.

De veranderingen in onze families zijn gekomen met de jaren: er worden meer cashewvruchten verkocht, we hebben een beetje meer inkomen om basisvoedsel te kopen, er zijn steeds meer mensen betrokken bij de verwerking van de cashewnoten en we weten er nu meer over. De prijs van het de cashew is nu ook beter. Ik herinner me dat we in 1978 individueel verkochten aan tussenhandelaars aan $0,63 per zak, en nu, met ons bedrijf, aan $21,58.

De winst van het bedrijf verdelen we onder alle leden, volgens het percentage dat iedereen oogst. Ik hoop dat we binnenkort genoeg winst maken om te kunnen instaan voor de medische kosten van onze werknemers. En we willen eigenlijk in de toekomst ook onze winst delen met producenten die geen lid zijn van CREPAIMASUL, maar wel cashew aan ons leveren. Dat zou voor een band zorgen tussen de boeren en het bedrijf dat hun product verwerkt.

CREPAIMASUL vroeger en nu vergelijken? Het is anders, het is beter. We zijn beter georganiseerd, we weten beter hoe we met ons product moeten omgaan, we hebben kleine kredieten gekregen, we hebben betere machines, we kennen meer van de markt. De mensen van Vredeseilanden hebben daar ook een rol in gespeeld. Ze hebben ons geholpen om ons werk en de markt te analyseren. We hebben opleidingen gekregen om ons bedrijf te professionaliseren, we konden betere machines aankopen om de cashew te stomen, we zijn op bezoek kunnen gaan bij andere bedrijven… enzovoort.

Maar we moeten vooral kritisch voor onszelf blijven, en ons werk nog beter coördineren, meer plannen, de administratie verbeteren. Dan zullen we triomferen. We weten dat het een lange termijn project is, maar we gaan stap voor stap.