Briketten van rijstkaf als brandstof om rijst te stomen

Briketten van rijstkaf als brandstof om rijst te stomen

16/09/2015

In verschillende landen in West Afrika komen vrouwen aan de kost met het stomen van rijst. Dat is ook zo in Gaya, een regio in het zuiden van Niger, vlakbij de grens met Benin. Tijdens het stomen worden grote hoeveelheden hout gebruikt als brandstof, wat stilaan een kaalslag tot gevolg heeft. Daarom werden stoomtoestellen ontwikkeld die werken met ruw rijstkaf als brandstof, wat reeds een hele stap vooruit is.

Samen de betrokken organisaties en een aantal specialisten is Vredeseilanden West Afrika ook aan het werk gegaan om ook de capaciteit en het rendement van de stoomtoestellen te verhogen. Zo kan met de bestaande toestellen maximum 40kg paddy-rijst per keer verwerkt worden. Met de nieuwe stoomkits die onder impuls van Vredeseilanden West Afrika werden ontwikkeld, kan tot 180 kg. per cyclus verwerkt worden. Dat is een enorme vooruitgang omdat de grote kits voor 1 cyclus maar dezelfde hoeveelheid brandstof verbruiken als de kleine.

De rijstverwerksters van Gaya hebben nu 5 toestellen met grote capaciteit in gebruik. Maar er is nog een probleem. Terwijl de kleine kits kunnen gestookt worden met enkel rijstkaf, hebben de vrouwen gemerkt dat dit bij de grote toestellen niet kan. Daar moet nog worden bijgestookt met hout.

Briketten van rijstkaf

Samen met FUCOPRI, de organisatie van rijstproducenten, zijn de medewerkers van Vredeseilanden op zoek gegaan naar een manier om ook de grote stoomkits volledig op rijstkaf te laten werken. Briketten maken van het rijstkaf bleek een geschikte een voordelige oplossing te zijn. Na een aantal tests werd besloten om een vorming te organiseren voor de vrouwen om hen in staat te stellen briketten van goede kwaliteit te fabriceren. Naast het maken van de briketten konden de vrouwen er ook hun stoomtoestel laten aanpassen om nog enkel met briketten te stoken. Samen met de vrouwen werd gekeken welke grondstoffen beschikbaar waren én het best geschikt voor de productie van de briketten.

Tijdens de opleiding werden de volgende producten en materialen gebruikt:

  • brandstof : kaf van volle rijst, kaf van witte rijst, gemalen pindadoppen;
  • bindmiddel: Arabische gom, maniokzetmeel;
  • materiaal: een speciaal hiervoor ontworpen pers, kookgerei voor het doseren van de componenten.

De toekomst

Na de vorming waren de vrouwen erg enthousiast en beslisten ze zich in groepen te organiseren voor de productie van briketten teneinde er ten allen tijde over te beschikken. De productie van briketten zal gepland worden in functie van de verwerking van de rijst. Elke groep rijstverwerksters , maakt zo een week vooraf de briketten die zij nodig heeft. En het systeem wordt ook nog nog verder ontwikkeld, zo werkt men momenteel aan een pers om meerdere briketten tegelijk te maken.

Bernadette OUATTARA/WININGA -
Vredeseilanden West Afrika