Campagne #savethefoodture: Chocolatier Dominique Persoone sluit winkel en maakt er museum van

Campagne #savethefoodture: Chocolatier Dominique Persoone sluit winkel en maakt er museum van

08/01/2015

Nu nog op uw bord, straks in het museum. Met die slogan doen 10.000 vrijwilligers van Vredeseilanden ons dit weekend stilstaan bij de toekomst van ons voedsel. Want eten is niet zo evident als het lijkt. Chocolatier Dominique Persoone vormde daarom donderdag zijn winkel voor een dag om tot museum. Hij is het gezicht van de #savethefoodture-campagne van Vredeseilanden. “Samen redden we de toekomst van ons voedsel… en die van miljoenen boerenfamilies.”

Bekijk hier de reportage op het vtm-nieuws...

Stijgende vraag, sputterend aanbod

“De toekomst van ons voedsel is in gevaar”, zegt Jelle Goossens van Vredeseilanden. “Landbouwseizoenen worden onvoorspelbaar door klimaatverandering, gronden en waterbronnen raken uitgeput, maar ook steeds meer boeren stoppen ermee omdat ze niet kunnen leven van hun werk. Ondertussen doet een groeiende wereldbevolking de vraag naar voedsel stijgen. Schaarste is daardoor niet iets van de verre toekomst. Voor koffie en cacao dreigen al tekorten. ”

Zonder boeren geen chocolade

Chocoladeproducenten vrezen een tekort van één miljoen ton cacao tegen 2020. “Zonder cacaoboeren die kwaliteit leveren, kan ik geen kwaliteitschocolade leveren aan mijn klanten”, zegt Dominique Persoone. “Daarom zet ik mijn schouders onder de campagne van Vredeseilanden. Want als we er niet voor zorgen dat boeren kunnen leven van hun stiel, spelen we met onze eigen toekomst.”

Een beter inkomen voor boerenfamilies, daar is het Vredeseilanden om te doen. Vredeseilanden ondersteunt boeren en hun organisaties zodat ze samen hun product met meer winst kunnen verkopen.

Gedeelde winst, gedeeld risico

“Maar de leefbaarheid van de landbouw is een verantwoordelijkheid van alle spelers in de voedingssector”, merkt Jelle Goossens op. In de chocoladesector begint een en ander te bewegen. Vandaag moeten ook de grote spelers inspanningen leveren om hun toelevering te verzekeren. In Indonesië, Nicaragua, Peru en Ecuador smeedt Vredeseilanden daarom samenwerkingen tussen cacaoboeren en chocoladebedrijven als Mars, Ritter Sport en Ethiquable.

“We zorgen dat chocoladebedrijven mee investeren in infrastructuur en opleiding rond duurzame landbouwpraktijken en dat er transparante contracten tot stand komen. Zo zijn de winsten én risico's billijker gespreid. Dit zijn sleutelprincipes die ook mainstream moeten worden in de rest van de landbouw- en voedingssector.”

“Als iedereen zijn deel doet, als iedereen vooruit gaat, redden we vandaag de toekomst van onze chocolade en moet ik van mijn winkel geen museum maken”, besluit Dominique Persoone.

#savethefoodture

Een overzicht van verhalen en berichten over onze campagne.