Campagneweekend succesvol afgesloten

Campagneweekend succesvol afgesloten

11/01/2015

Het campagneweekend van Vredeseilanden loopt op zijn laatste benen. Het voorbije weekend engageerden 10.000 mensen zich om gadgets te verkopen of andere acties te organiseren voor Vredeseilanden. “Op basis van de eerste resultaten verwachten we zeker een stijging van de opbrengst ten opzichte van vorig jaar. Bovendien zijn veel vrijwilligers nu nog op pad en staan er ook de komende weken nog tal van acties op til", zegt Jelle Goossens van Vredeseilanden. “Bedankt aan onze vrijwilligers die regen en wind trotseerden. Bedankt aan alle mensen voor hun solidariteit met boerenfamilies wereldwijd.”

Vorig jaar haalde Vredeseilanden tijdens haar actieweekend ongeveer 500.000 euro op. Ook in de rest van het jaar kan Vredeseilanden rekenen op een basis van trouwe donateurs. Daarnaast zijn er de 20km door Brussel en de mountainbiketochten in Indonesië en Nicaragua waarvoor een groeiend aantal sportievelingen geld inzamelt. In 2014 ontving Vredeseilanden 1.8 miljoen euro aan giften. Dat is zo’n 6% meer dan in 2013.

Met de slogan “Nu nog op je bord, straks in het museum” liet Vredeseilanden dit jaar het publiek stilstaan bij de opkomende problematiek van voedselschaarste. “De toekomst van ons voedsel is in gevaar”, legt Jelle Goossens uit. “Landbouwseizoenen worden onvoorspelbaar door klimaatverandering, boeren stoppen omdat ze niet kunnen leven van hun werk, gronden en waterbronnen raken uitgeput. Ondertussen doet een groeiende wereldbevolking de vraag naar voedsel stijgen.”

Meester-chocolatier Dominique Persoone was het gezicht van de campagne. Voor cacao verwachten de grote chocoladeproducenten al over vijf jaar een tekort van 1 miljoen ton. “Zonder cacaoboeren die kwaliteit leveren, kan ik geen kwaliteitschocolade leveren aan mijn klanten”, zegt Dominique Persoone. “Als we er niet voor zorgen dat ook boeren kunnen leven van hun stiel, spelen we met onze eigen toekomst.”

Om de toekomst van ons voedsel veilig te stellen, is de leefbaarheid van landbouw cruciaal, benadrukt Vredeseilanden. “Of het nu in België is of in Nicaragua: overal worstelen boeren om een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Daarom wijzen we met deze campagne ook voedingsbedrijven en supermarkten op hun verantwoordelijkheid om mee te investeren en lonende prijzen te betalen aan boeren.”

Bekijk ook het overzicht met acties van vrijwilligers...