Citizens for the Foodture: van 7 ideeën tot concrete voorstellen

Citizens for the Foodture: van 7 ideeën tot concrete voorstellen

29/10/2016
Liesbeth Van Meulder
Liesbeth Van Meulder
Program Advisor public & private sector

22 oktober 2016. De ochtendmist sluimert nog over de velden van de Baarbeekhoeve. Een groep enthousiaste Citizens for the Foodture betreedt het veld voor een tweede co-creatiesessie. Een zaterdagochtend… Aan motivatie geen gebrek bij deze deelnemers. Doelstelling voor deze laatste co-creatietafel is helder en duidelijk: de 7 ideeën die nu op tafel liggen uitwerken tot concrete voorstellen.

Nieuwe tafelpartners

Citizens for the Foodture buigt zich over de vraag hoe we duurzame voeding van de niche naar de mainstream kunnen brengen. Zeven ideeën overleefden de eerste co-creatiesessie en genoten de interesse van consumenten en retailers. Deze ruwe voorstellen liggen nu opnieuw op ons bord, klaar om gepolijst te worden tot concrete, effectieve tools die realiseerbaar zijn in een supermarktcontext.

De groep co-creatievelingen bestaat uit een 30-tal consumenten. Zij hebben ondertussen het hele traject doorlopen en kunnen gerust ‘expert ter zake’ genoemd worden. Ook ditmaal worden ze bijgestaan door duurzaamheids- en marketingprofessionals van Lidl, Aldi, Colruyt, Carrefour en Delhaize. Deze unieke samenwerking kan op veel bijval rekenen bij de consumenten, die gretig ‘gebruik’ maken van de ‘hands-on’ kennis van de retail-deelnemers.

De vorige co-creatie sessie was moeilijk. Welke richting moesten we uit? Wat werd precies van ons verwacht? Deze keer was het doel duidelijker: creativiteit ging hand in hand met praktische overwegingen. Samen met de experten zijn we tot een mooi ontwerp gekomen!

Voor de gelegenheid schuiven drie nieuwe deelnemers aan tafel. Luc Desmedt (sales & trade marketeer), Jan Baert, (communicatiedeskundige) en Femke Paulisse (coördinator van de kersverse app Farmony) verrijken vanuit hun expertise de groepsgesprekken waar nodig.

Van ruw idee naar concreet voorstel

Geen ingewikkelde methodieken voor deze co-creatietafel. De consumenten en retailers verdelen zich bij het begin over de verschillende ideeën-groepen om vervolgens voor de komende twee uurtjes aan de slag te gaan. Om te garanderen dat er op het einde van de sessie zeven business-cases klaar liggen, krijgen de Citizens for the Foodture enkele leidraadvragen mee:

  • Welke doelgroep hebben we per voorstel voor ogen en via welke marketingstrategieën kunnen we deze bereiken?
  • Welke resultaten wensen we te zien op korte termijn en welke eerder op lange termijn?
  • Hoe zien de financiële en maatschappelijke kosten en baten eruit?

Iedere werkgroep heeft een andere aanpak. De ene slaat meteen aan het pennen, bij de andere krijgt de business-case vorm in een levendig gesprek. Co-creatie in volle actie, want retailers en consumenten bevragen elkaar, denken mee, vullen elkaar aan. De motivatie om er iets van te maken is groot.

Het blijkt niet altijd evident om de overstap van idee naar de praktijk te maken. Neem bijvoorbeeld het voorstel 'pay-what-you-want-pricing'. Hierin kunnen consumenten live in een winkel oordelen over de waarde (en dus de prijs) van duurzame producten. Maar hoe ga je dit direct vertalen naar het kassaticketje? In het voorstel 'boer zoekt klant' wil men een financieringsfonds oprichten waarmee supermarkten en consumenten investeren in boeren die hun productie verduurzamen. Onmiddellijk weerklonk de vraag hoe je vermijdt dat het initiatief enkel de overtuigde consumenten in de niche aanspreekt. Of hoe differentieer je van de nu al bestaande marketingtechnieken in andere voorstellen? Geen sinecure voor deze kersverse consument-consulenten.

Interessant om zien was hoe sommige concepten een heel andere, creatieve wending kregen na een tweede ronde.

Ik dacht dat het zou gaan over een extra lapje grond aankopen via weer een fonds. Het is uitgedraaid op een nieuw sprankelend concept om zowel klanten als supermarkten mee te laten investeren in het verduurzamen van de keten!

Carrousel van ideeën

In een tweede deel krijgen de deelnemers de gelegenheid om bij andere groepjes te gaan kijken en mee-denken. Uit deze carrousel-ronde bleek dat enkele concepten ook makkelijk en efficiënt gecombineerd zouden kunnen worden: het idee van de ‘green card’, een puntenkaart voor duurzame consumptie te stimuleren, kan bijvoorbeeld verbonden worden aan zowat elk ander voorstel.

Ik vond het een interessante formule en leuk te zien dat vanuit heel diverse achtergronden toch gemeenschappelijke voorstellen kunnen ontstaan. Knap in ieder geval welke dynamiek hier op gang gebracht is.

Tot slot wordt de proef op de som gelegd: een ambassadeur per groepje krijgt een minuut om hun voorstel te presenteren aan de gehele groep van consumenten, retailers en externe experten. Ideaal om al eens te trainen voor de laatste ‘ontmoetingstafel’ op 16 november en meteen ook een moment om het resultaat van deze vruchtvolle co-creaties te aanschouwen. In slechts twee sessies liggen er zeven vatbare, realistische en aantrekkelijke voorstellen op tafel. De Citizens for the Foodture zijn kenbaar opgelucht met het resultaat.

Kom naar onze ontmoetingstafel op 16 november

Kom naar onze ontmoetingstafel op 16 november

Nu rest er ons nog één stap in dit traject: de voorstellen presenteren voor een breed publiek van consumenten, middenveldorganisaties, relevante actoren uit de sector, retailers, experten. Hiervoor hebben we jou nodig!

Schrijf je hier in