De abdijtafels van Averbode

De abdijtafels van Averbode

16/05/2018

Rikolto en Abdij Averbode stellen voor:

De abdijtafels van Averbode

Met enige trots stellen we een bijzondere samenwerking voor tussen de Abdij van Averbode en Rikolto (Vredeseilanden), de abdijtafels. Deze “goede tafels” zijn unieke meubelstukken die de bijzondere sfeer en schoonheid van de abdij van Averbode uitstralen. Ze werden ontworpen en ambachtelijk vervaardigd door de sociale economie bedrijven Alito en De Brug. Deze tafels worden te koop aangeboden. De netto-opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de projecten van Rikolto (Vredeseilanden). Twee vliegen in één klap dus vermits het project ook werk verschaft aan mensen met een beperking.

Deze samenwerking hoeft niet te verbazen. De Abdij Averbode kent een rijke traditie in het ondersteunen van sociale projecten én in de zorg voor voedsel en landbouw. Net dé thema’s waarvan Rikolto (Vredeseilanden) door de jaren heen een specialiteit heeft gemaakt. En hoe kan je deze beide thema’s beter symboliseren dan met een “goede tafel”. Samen tafelen, goed eten, gastvrij ontmoeten, deugddoend praten, … je beleeft het allemaal rond zo’n abdijtafel.

Abdij van Averbode - traditie in voeding

De abdij der norbertijnen van Averbode, gesticht omstreeks 1134, was vanaf het begin een economisch zelfstandige entiteit. De abdijgeschiedenis toont een rijke traditie van landbouw en voedselverwerking. De Abdij Averbode herbergde eeuwenlang een hoeve, brouwerij, bakkerij, kaasmakerij. De gemeenschap bracht wijngaarden, velden, visvijvers en boomgaarden in cultuur.

Door het ontwikkelen van nieuwe economische activiteiten neemt de Abdij Averbode de draad van deze lange traditie in landbouw, voeding en drank graag terug op en geeft ze een eigentijdse invulling. Samen met partners wil zij in deze sectoren haar eeuwenoude traditie van maatschappelijk verantwoord ondernemen verderzetten. De abdij verbindt daarbij haar naam aan kwaliteitsvolle producten die met eerbied en passie worden vervaardigd. De abdijtafels van Averbode en de samenwerking met Rikolto zijn hiervan een mooi voorbeeld.

Wij vormden de abdijhoeve en dienstgebouwen om tot een toeristisch educatief belevingscentrum. Opnieuw zijn een bakkerij, een kaasrijperij en een huisbrouwerij binnen de abdijmuren actief. Dankzij onze samenwerking met MetSense, de uitbater, krijgen mensen uit de buurt én met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de kans om in Het Moment hun loopbaan een nieuwe wending te geven.

Marc Fierens Abt Abdij Averbode

Rikolto – Wat eten we morgen?

Maar wat zou u ervan denken als u met lekker en gezond te eten ook de wereld zou kunnen redden? U fronst waarschijnlijk de wenkbrauwen bij het lezen van bovenstaande zin. En toch is die niet zo ongeloofwaardig als het op het eerste zicht lijkt. Onze eetgewoonten en vooral de manier waarop onze voedselvoorziening momenteel georganiseerd is, hebben immers een bijzonder nefaste invloed op de wereld waarin wij leven. Daar worden steeds meer mensen zich van bewust. Wie enkel naar die problemen kijkt, ziet de toekomst waarschijnlijk vrij somber in. Bij Rikolto (Vredeseilanden) zien we echter heel wat lichtpunten.

Daarom gaan we graag aan de slag met boeren die zich organiseren in sterke en ondernemingsgerichte coöperatieven. Zodat ze ons en onze kinderen kunnen voorzien van lekker, gezond voedsel, geteeld met respect voor mens en milieu. We bouwen relaties uit met bedrijven die het ernstig menen met de wereld en handel voeren met aandacht voor het welzijn van de bredere omgeving. We werken samen met wetenschappers en kunstenaars die ons op een andere manier doen denken en kijken. We zoeken steun bij overheden die nieuwe wegen willen verkennen en beleid maken om hun burgers te voorzien van gezonde en duurzame voeding.

Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Het zegt wat we met onze organisatie doen. Boeren begeleiden om beter te oogsten en sterke zakenpartners te worden. Maar er is meer, samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en overheden ontwikkelen we nieuwe ideeën om op een meer rechtvaardigere manier zaken te doen in de voedingssector. Want een betere wereld, begint bij ons eten. Aan een “goede tafel

Filip Cuypers Regionaal Coördinator Rikolto

Het onderstel van de tafel wordt ambachtelijk vervaardigd in de metaalwerkplaatsen van De Brug, voor het mooie massieve houten blad staan de houtbewerkers van Alito garant. De tafel is beschikbaar in 2 (blad)formaten: 90cm x 180cm of 100cm x 250cm.

De Brug is een maatwerkbedrijf dat zich inzet om werk te verschaffen aan personen met een mentale handicap, personen met een psychische handicap in herstel en personen die lijden aan epilepsie.

Alito streeft ernaar om dé toonaangevende onafhankelijke onderneming te zijn in Vlaanderen op het vlak van tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking.

Op zoek naar een unieke tafel?

Wie op zoek is naar een unieke tafel, met een sterk sociaal verhaal erbij, voor thuis, op je bedrijf of organisatie, kan deze vanaf nu vinden in de Abdij van Averbode. Voor meer info over de abdijtafels of een afspraak, neem contact op met het tafelteam van Averbode abdijtafels [at] gmail.com

In Averbode? Spring zeker eens binnen bij het Het Moment, het belevingscentrum van de abdij van Averbode.

Het ontwerp van het belevingscentrum Het Moment , waar de tafels voor ontworpen zijn, is van de hand van B-architecten & B-bis, een platform dat zoekt naar verrassende ruimtelijke oplossingen met levenskwaliteit en duurzaamheid als doel.

Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten richtten in november van 1997 een zelfstandig ontwerpbureau op: B-architecten. Het bureau is gevestigd te Antwerpen en Brussel. De oprichters leerden elkaar kennen via hun opleidingen te Antwerpen en Amsterdam. Vooral de internationaal georiënteerde opleiding aan het Berlage Instituut in Nederland legde tussen Evert, Dirk en Sven de gemeenschappelijke ontwerpinteresse bloot.

Tien jaar na de start van B-architecten richtten Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten samen met Sebastiaan Leroy B-bis architecten op. B-bis architecten legt zich toe op particuliere architectuurprojecten, interieuropdrachten en winkel- en meubelontwerp.

Vandaag is B-architecten en B-bis architecten uitgegroeid tot een team van een vijftigtal medewerkers die op een innoverende manier aan uiteenlopende projecten werken: individuele woningen, gegroepeerde woningen, winkels, kantoren, publieke gebouwen, openbare ruimten, tentoonstellingsvormgeving, scenografie en studies al dan niet in samenwerking met derden.

Bekijk of download hier de productfiche van de abdijtafels