De corona-zorgen van onze collega's en partners

De corona-zorgen van onze collega's en partners

08/04/2020

"Toegang tot betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel voor iedereen, vandaag en in de toekomst." Zo staat het in onze missie en tijdens deze coronacrisis is het relevanter, maar tegelijk lastiger dan ooit. We vroegen onze collega's wat de impact is van het COVID-19-virus op ons werk met boeren en partners in de voedingssector. Hoe knokken onze #FoodHeroes zich door deze crisis? De komende dagen verschijnen hier hun reacties.

Laten we van deze crisis een kans maken om betere distributiesystemen op te zetten

Het moet mogelijk zijn om basisvoeding in de productiezones samen te brengen en het bulktransport naar de centrale opslagplaatsen in het centrum van de stad te organiseren.
Léopold Mumbere Coördinator van het koffieprogramma in DR Congo

Deze crisis moet onze leiders wakker schudden: we zijn echt te afhankelijk van voedselimporten. Dat maakt ons erg kwetsbaar. Om u een voorbeeld te geven uit mijn stad, Butembo, in Oost-Congo: de prijs van rundvlees is de afgelopen dagen met 25% gestegen. Het komt uit ons buurland Oeganda. De prijs van lokaal geproduceerde kip is in de ene winkel gelijk gebleven en in de andere met slechts 5% gestegen. We moeten ons dus echt richten op het beter organiseren van onze lokale bevoorradingsketens.  

Binnenkort zullen we de effecten van de opgelegde transportbeperkingen voelen. In 'normale' tijden gaan de handelaars uit de stad Butembo naar de productiezones om de oogst van de boeren te kopen: aardappelen, groenten, bonen, enz. Ze gaan van boer tot boer en betalen contant, of ze bezoeken de kleine opslagcentra van boerengroepen. Maar omdat de stadsgrenzen nu bijna gesloten zijn, is dit niet meer mogelijk. 

De komende dagen zal ik met de boerenorganisaties bespreken hoe we van deze crisis een kans kunnen maken. Het moet mogelijk zijn om basisvoedsel (zoals aardappelen en bonen) in de productiezones samen te brengen en het bulktransport te organiseren naar de centrale opslagplaatsen in het centrum van de stad, waar de handelaren de producten kunnen kopen. Maar dan moeten de boerenorganisaties wel geld hebben om de boeren te betalen en de inzameling en het transport te organiseren. Laten ons kijken of we alle obstakels kunnen overwinnen. 

Indonesië: Boeren zetten verwerking van rijst verder

In de ververwerkingseenheid worden extra veiligheidsmaatregelen in acht genomen.
Prima Interpares medewerker Rikolto in Indonesië

Ook de regering in Indonesië moedigt haar burgers aan tot zelfquarantaine. Maar mensen moeten wel eten en hier is dat vooral: rijst. Door COVID19-crisis is de vraag naar rijst toegenomen, omdat het makkelijk lange tijd bewaard kan worden.

Om aan de voedselbehoeften in de gebieden rond Boyolali te voldoen, zetten de boeren en boerinnen van onze partner APOB hun rijstverwerking verder, van maandag tot zaterdag, van 08:00 tot 16:00 uur, met een uurtje rust. Ze doen de verwerking zoals gewoonlijk als de rijst eenmaal uit de rijstmolen komt, maar nu doen ze het net iets anders.

Iedereen draagt een masker tijdens het werk en ze wassen nog vaker hun handen, voor en na elke verwerkingsfase. De eerste fase in het verwerkingsproces is het blaasproces, om het stof van de rijst te verwijderen. De tweede fase is het filteren, waarbij de hele korrels van de gebroken rijst en achtergebleven vliesjes wordt gescheiden. Vervolgens wordt er gesorteerd om onzuiverheden zoals steentjes of andere onzuiverheden, te verwijderen. Het laatste stadium is het verpakken van de rijst in zakken en deze naar de kopers te sturen.

In één dag kunnen zeven verwerkers ongeveer een ton rijst produceren. Maar als de kwaliteit van de rijst verslechtert, zoals tijdens het regenseizoen, kunnen ze slechts een halve ton produceren.

Mijn #FoodHeroes zijn dus de mensen - van wie de meerderheid vrouwen - die hier de boel draaiende houden: Wartini, Kartini, Tiani, Partinah, Yami, Suparmi, Sri Mulyani. Suparji en Kasiyo, Wagiyem en Kasiyo.

Lees meer over het werk van de boeren in Boyolali...

Senegal: "Bananentelers incasseren ferme klap"

De hulp van de staat en de ontwikkelingspartners is op dit moment de enige hoop voor de huishoudens op het platteland om het leed te verzachten.
Hamado Tapsoba Directeur Rikolto in West-Afrika

Zoals veel landen, heeft Senegal zijn grenzen gesloten. Het beperken van personenverkeer is belangrijk in de strijd tegen het virus. Helaas lijdt ook het handelsverkeer van goederen eronder. Daar zijn vooral boeren met bederfbare goederen het grootste slachtoffer van.

Onze partnerorganisatie APROVAG, een coöperatie van bananenproducenten, had een grootorder van 25 ton bananen van een koper in Gambia. De bestelling werd geannuleerd. Het verlies wordt beraamd op 5 miljoen CFA-frank (7500 EUR), want bananen zijn natuurlijk een bederfelijk product en er zijn geen/weinig opslagfaciliteiten om de bananen een paar dagen of weken koel te houden terwijl ze op zoek zijn naar een andere koper.

Als de huidige maatregelen worden verlengd tot eind april, zal het verlies oplopen tot 235 ton, met als gevolg 47 000 000 CFA-frank aan inkomstenvermindering voor de APROVAG-producenten. Duizenden boerenfamilies in de regio Tambacounda worden getroffen. En er is slechts één oogstseizoen per jaar...

De landbouwverzekeringen zijn in Senegal niet effectief. Daarom pleit APROVAG nu voor de opname van kleine bananentelers in nood- en steunplannen voor de nationale economie. De hulp van de staat en de ontwikkelingspartners is op dit moment de enige hoop voor de huishoudens op het platteland om het leed te verzachten.

Lees meer over ons werk met bananenproducenten in Senegal...

Vietnam: "Eén lichtpuntje: meer aandacht voor voedselveiligheid"

Handelsbeperkingen hebben grote gevolgen voor kleine boeren, vooral in de fruitsector.
Hoang My Lan Directeur Rikolto in Vietnam

China is de grote buur van Vietnam. De coronacrisis liet zich dus zeker voelen. China is de grootste markt voor Vietnamese landbouwproducten en zeevruchten. Van januari tot begin maart sloten de Chinese autoriteiten de grensmarkten af. Er werd geen handel in goederen door particulieren toegestaan.

Het besluit had grote gevolgen voor die kleine handelaren en boeren, vooral in de fruitsector (watermeloenen en drakenfruit). Grotere partijen landbouwproducten die in het kader van contracten werden uitgevoerd, werden wel toegestaan, ook al duurde het langer vanwege de strengere controlemaatregelen.

Als er dan toch iets positiefs is aan deze crisis, is het dat Vietnam zijn voedselveiligheidsmaatregelen verbetert. Daardoor is er veel meer aandacht voor kwaliteitsnormen.

Vorig jaar verloor de Vietnamese fruitsector nog een aanzienlijk deel van zijn Chinese markttoegang omdat de producten niet aan de vereiste kwaliteitsnormen voldeden. Ook in het algemeen scoort Vietnam zeer laag als het gaat om voedselveiligheid. Het chronisch overmatig gebruik van gevaarlijke pesticiden van lage kwaliteit vormt een risico voor boeren en consumenten.

Maar dat is nu net een van de speerpunten van Rikolto's werk in Vietnam, vooral in de groentesector. We proberen systemen op te zetten voor kwaliteitscontrole en voedselveiligheid die aangepast zijn aan de realiteit van kleinschalige boeren, zodat zij mee kunnen met de nieuwe, strengere eisen.

Een ander gevolg van de COVID-19 pandemie: de export van rijst uit Vietnam is met 31% gestegen, en de waarde ervan met 39% (volgens het Departement van de Douane). Vietnam werd zo de belangrijkste toeleverancier van rijst voor China. Tot nu waren dat de Filippijnen, die evenzeer hun export zagen stijgen. De volumes lopen nog verder op, omdat ook de export naar Afrikaanse landen toeneemt.

Later, na het breken van alle records, besloten de Vietnamese autoriteiten op 25 maart om de export van rijst af te remmen om eigen voedselzekerheid niet in het gedrang te brengen.

Lees meer over het Participatief GarantieSysteem voor veilige groenten dat we in Vietnam opzetten...

Bouw mee aan een weerbaar voedselsysteem

Helden blijven doorgaan, ook als de rest van de wereld stilstaat. #FoodHeroes overal ter wereld zorgen voor het eten op ons bord. Ook nu. Rikolto (Vredeseilanden) zet wereldwijd samenwerkingen op tussen gewone helden in het voedselsysteem zodat gezond en duurzaam eten voor iedereen beschikbaar is.

Doe een gift