De Gouden Ontsnapte koerst voor Vredeseilanden

De Gouden Ontsnapte koerst voor Vredeseilanden

03/07/2015

De Ontsnapping is een kunstwerk van Erik Nagels naar aanleiding van 100 jaar Ronde Van Vlaanderen. Op verschillende plekken duiken de levensgrote polyesteren rennersbeelden op in het landschap. Een van de renners is de Gouden Ontsnapte. Op die renner willen we de handtekeningen verzamelen van alle nog levende overwinnaars van de Ronde Van Vlaanderen. De Gouden Ontsnapte wordt in 2016 met de 100ste editie van De Ronde geveild ten voordele van Vredeseilanden.

Tijdens het openingsweekend van de Tour De France staat een peloton renners van De Ontsnapping in Neeltje Jans in Nederland, waar de Tour zondag 5 juli aankomt. De 44 renners keren vervolgens terug naar Fort bij Vechten in Bunnik voor WeOwnYellow op 12 juli. Met dat evenement wil Olympisch kampioene Marianne Vos veel meer vrouwen op de fiets krijgen. WeOwnYellow bestaat uit een vrouwentour door de provincie Utrecht, met Fort bij Vechten als het begin- en eindpunt, en een cultureel festival dat voor iedereen toegankelijk is.

Op 2 juli heeft Cees Bal, voormalig Nederlands wielrenner en winnaar Ronde van Vlaanderen 1974, zijn handtekening op de gouden ‘ontsnapte’ renner gezet bij Fort bij Vechten in Bunnik. Zijn handtekening blinkt nu naast die van andere voormalige winnaars van de Ronde van Vlaanderen zoals Fabian Cancellara, Nick Nuyens, Eddy Planckaert, Roger De Vlaemink en Eddy Merckx.

Wat bracht kunstenaar Erik Nagels op het idee van De Ontsnapping? En wat is zijn link met landbouw en met Vredeseilanden? Hij legt het zelf uit in dit filmpje.