De lekkerste koffie voor mens en planeet

De lekkerste koffie voor mens en planeet

08/07/2019
Filip Cuypers
Filip Cuypers
Vrijwilligerscoördinator
0485/57.54.66

Donderdag 27 juni organiseerde vrijwilliger Luc Marien uit Deurne een Rikolto café bij hem thuis. Voor deze avond was Léopold Mumbere, coördinator van het koffie-programma van Rikolto in DR Congo te gast bij Luc. En vrijwilligster Ester Verbylen leerde ons het tasje Kivu-koffie echt te waarderen…

Het concept van de Rikolto cafe’s is eenvoudig: open gesprekken met straffe vrijwilligers en medewerkers van Rikolto. En vooral: elkaar ontmoeten en inspireren bij een drankje.

Léopold nam de aanwezigen mee naar het jaar 2012. Toen ontstond het idee om de Kivu-koffie uit te bouwen tot een kwaliteitsmerk dat duizenden boerenfamilies in een leefbaar inkomen kan voorzien. Léopold, zelf afkomstig uit een dorp nabij Lake Edward, benadrukte ook het potentieel van de streek voor de mensen en… de planeet. Het is een vruchtbare streek met een enorme diversiteit.

De eerste behandeling van de versgeplukte koffie-bessen (en met de bonen in de bessen) zijn van het grootse belang voor de uiteindelijke smaakkwaliteit. Het uitbouwen van micro-wasstations in de heuvels van de Kivu-streek waren dan ook dé sleutel voor het produceren en vermarkten van een single origin koffie van goede en constante kwaliteit. De kwaliteit is cruciaal, want voor specialiteitskoffie wordt op de markt vaak het dubbele betaald van de reguliere marktprijs.

De revival van de Congolese koffie

De revival van de Congolese koffie

Lees meer over hoe we koffieproducenten ondersteunen om coöperatieven uit de grond te stampen die in staat zijn kwaliteitskoffie te verwerken en aan te bieden op de wereldmarkt.

Naar de projectpagina

De koffie wordt ondertussen volop gesmaakt door consumenten over heel de werleld, waaronder ook in België. Colruyt Group verkoopt de koffie in hun winkels in verschillende gedaantes: gemalen koffie, bonen en capsules.

Ester Verbylen nam de gasten van het Rikolto Café mee in het principe van “slow coffee”. Om de smaak van de Kivu-koffie echt te waarderen moet je er de nodige aandacht aan geven. Hiervoor dien je de koffie in de juiste omstandigheden op te gieten en te proeven. Met de aanwijzingen van barista Ester waren onze Rikolto Café-gangers helemaal klaar om te proeven van de “lekkerste koffie voor mens en planeet”.