Door Covid-19 vast in je kot in Kampala? Voedselleveringen aan huis brengen redding.

Door Covid-19 vast in je kot in Kampala? Voedselleveringen aan huis brengen redding.

27/04/2020
Update: Goed nieuws uit Uganda

Update: Goed nieuws uit Uganda

Het aantal klanten dat verse groenten en fruit koopt via Bringo Fresh is met 30% gestegen. Doordat Ugandezen noodgedwongen thuis blijven tijdens de #covid19 lock-down, heeft Bringo Fresh zijn diensten ook uitgebreid naar de districten rond Kampala.

Rikolto maakte dit succes mee mogelijk door middel van een beperkt zakelijk krediet. Nu deze lening al is terugbetaald, is Bringo Fresh op zoek naar extra financiële steun om nog meer uit te breiden en een franchisemodel uit te proberen. Daardoor zouden nog meer Ugandezen kunnen profiteren van de diensten die Bringo Fresh aanbiedt.

In het laatste decennium is Kampala, hoofdstad van Uganda, de place to be voor start-ups en innovatieve bedrijven. De huidige COVID-19 crisis en de quarantainemaatregelen dwingen bedrijven nu meer dan ooit om hun businessmodellen aan te passen. Een game-changer daarbij is de online markt voor voedsellevering die door de Kampala Capital City Authority in het leven is geroepen om de drukke voedselmarkten te ontlasten. Maar hoe gaan bedrijven om met zo’n drastisch veranderde context? Laten we eens kijken naar een van die innovatieve bedrijven in de voedingsindustrie: Bringo Fresh.

Bringo Fresh is een voedselleverancier die boeren en gezinnen helpt om voedselverspilling te verminderen en hun voeding te verbeteren. Ze kopen verse groenten en fruit, maar ook vlees, bakkerijproducten en zuivelproducten van 1500 boerenfamilies die in en rond Kampala aan glastuinbouw, stadslandbouw en gemengde landbouw doen. Consumenten in Kampala, Wakiso en Entebbe kunnen deze verse producten vervolgens via de website van Bringo Fresh kopen en bij hen thuis laten bezorgen.

De COVID-19 uitdaging: groeien in sneltempo

Als gevolg van de COVID-19 pandemie hebben stedelingen meer dan ooit behoefte aan diensten zoals die van Bringo Fresh. De overheid heeft de inwoners van Kampala immers de opdracht gegeven om thuis te blijven en gebruik te maken van dergelijke voedselleveringsdiensten. De vraag naar thuisleveringen is dan ook exponentieel gestegen van de ene op de andere dag.

Maar deze kans op groei is voor Bringo Fresh niet zonder uitdagingen. Zo heeft de regering van Uganda ook de bewegingsvrijheid beperkt om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Vanaf 14u geldt er een avondklok voor motorfietsleveringen, wat de voornaamste wijze van levering van het bedrijf is. Maar dat is niet de enige uitdaging.

Het verminderen van het gebruik van contant geld uit angst voor de verspreiding van het virus, heeft geleid tot een grote afhankelijkheid van elektronische betalingen. Maar die betalingen worden vaak erg traag verwerkt. En er is de extra kost voor de grotere voorraad die nodig is om te voldoen aan het steeds groter aantal bestellingen .

Gelukkig heeft elk nadeel ook zijn voordeel: De business is booming door de snelle toename van de orders. Bringo Fresh is nu in staat om meer boeren te ondersteunen, ze kunnen in bulk bestellen en de bestelde producten direct in het magazijn laten leveren, vers van de boerderijen. In een tijd waarin de meeste motorrijders door de overheid worden verboden om passagiers te vervoeren, wil Bringo Fresh deze motorrijders inhuren om aan huis te leveren.

De onvoorziene situatie verplicht het bedrijf ook om op vele manieren te innoveren, van het gebruik van technologie om de voorraadstromen te beheren tot het adverteren van hun diensten via sociale media platformen. Er is maar één zekerheid: Er moeten dagelijks aanpassingen worden gedaan om bij te blijven.

"Mobiele betalingen van de voedselleveringsorders komen pas enkele dagen nadat Bringo Fresh de boeren vooraf heeft betaald voor hun producten. Door de toename van het aantal bestellingen is het een probleem om deze periode financieel te overbruggen.”

Peter Businda Agribusiness Advisor - Rikolto

Om zich aan deze situatie aan te passen en de cashflow uitdaging aan te gaan, is Bringo Fresh nu op zoek naar extra werkkapitaal. Zo kunnen ze de boeren op tijd blijven betalen en bestellingen binnen de 24 uur leveren. Via samenwerkingsverbanden met bedrijven als Safe Boda zal Bringo Fresh wekelijks 1000 orders leveren met een goede winstmarge. Rikolto zal Bringo Fresh ondersteunen bij het vinden van de nodige middelen en zal nu al een kortlopende lening verstrekken om de leveringen van veilig en voedzaam voedsel tijdens de COVID-19 pandemie, maar ook daarna, op peil te houden.

Foto: Bringo Fresh