Doorbraak: Kaneelproducenten zetten handtekening onder 5-jarige samenwerking met groot verwerkingsbedrijf

Doorbraak: Kaneelproducenten zetten handtekening onder 5-jarige samenwerking met groot verwerkingsbedrijf

02/04/2017

TAKTIK, de Indonesische partner van Vredeseilanden die kaneelproducenten verenigt in Kerinci, en hun opkoper PT Agripro Tridaya Nusantara (ATN) zetten in augustus 2016 een grote stap in hun zakelijke relatie: ze tekenden een samenwerkingsovereenkomst voor 5 jaar. Door in te zetten op toegang tot expertise, technologie en kapitaal hopen TAKTIK en ATN de kwaliteit, de leveringszekerheid en de competitiviteit van hun product te verbeteren.

ATN koopt al sinds 2015 kaneel aan bij TAKTIK. Om zich te verzekeren van kwalitatieve toelevering op lange termijn, stond ATN open voor een diepgaandere samenwerking.

Uiteindelijk werden begin 2016 de krijtlijnen getekend voor een innovatief samenwerkingsmodel, een zogeheten “Joint Operation”. Daarbij wordt een duidelijke rolverdeling met concrete doelstellingen over meerdere jaren afgesproken. De leden van TAKTIK - de kaneelboeren - engageren zich om hun kaneel volgens de hoogste kwaliteitsnormen te telen. Hun organisatie TAKTIK engageert zich om een systeem voor kwaliteitscontrole te implementeren en de eerste verwerking tot kaneelstokken op zich te nemen.

TAKTIK is niet de enige organisatie in Kerinci die kwaliteitskaneel produceert. Door het aangaan van de joint operation hebben we meer vertrouwen omdat we weten dat ATN ons ruggesteunt. Zij zorgen voor marktzekerheid en helpen ons met de technische ondersteuning, terwijl wij zorgen voor een stabiele productie van hoge kwaliteit.

Madral Voorzitter van TAKTIK

ATN engageert zich als bedrijf om jaarlijks een vaste hoeveelheid kaneel af te nemen bij de boeren en te exporteren. ATN zal ook technische ondersteuning geven aan de boeren op het veld. Verder is ATN bereid om de boeren kapitaal te verschaffen tegen voorwaarden die een pak beter zijn dan ze bij reguliere banken zouden krijgen.

De joint operation werd in september 2016 gelegaliseerd in Jakarta in het bijzijn van een bevoegd notaris die optrad als getuige bij de ondertekening van de overeenkomst.

De grootste kaneelleverancier ter wereld

Het District Kerinci, waar TAKTIK gevestigd is, bevindt zich in het westelijk deel van de provincie Jambi, in het centrum van het eiland Sumatra. Dit gebied is zo'n 380.850 hectare groot en ligt op 500-3.805 meter boven de zeespiegel. Het spectaculaire landschap bestaat uit hoge bergen, idyllische heuvels, meren en dicht regenwoud. Ongeveer 54.869 hectare van het gebied is bestemd voor landbouw. Kaneelplantages beslaan, verspreid over meerdere sub-districten, een oppervlakte van 40.962 hectare: dat is nagenoeg 75% van het grondgebied dat bestemd is voor landbouw.

Kaneelrollen uit Zweden, speculooskoekjes uit België en chai-thee uit India... Allemaal krijgen ze hun kenmerkende smaak van kaneel. Toch weten weinig mensen dat dat die kaneel waarschijnlijk uit Kerinci komt. Het pittoreske district staat in voor voor 85% van de wereldwijde kaneelproductie.

Kaneel is een van de oudste specerijen ter wereld: het wordt al in de Bijbel vermeld en werd zelfs in het oude Egypte gebruikt. Niet alleen als smaakversterker in drank en als medicijn, maar ook als balsem. Het behoorde tot de meest gegeerde specerijen in de 16de eeuw en zette het Westen er zelfs tot aan heel wat kaneelproducerende landen, zoals Sri Lanka en Indonesië, te koloniseren.

In Kerinci werden kaneelbomen door de voorouders van de hedendaagse boeren opgekweekt vanaf de originele knoppen. De meeste kaneelbomen die in Kerinci groeien, zijn van de soort Cinnamomum burmannii, ook gekend onder de naam Cassiavera. Dit type van kaneel is heel aromatisch en heeft een sterkere en intensere smaak dan ceylonkaneel uit Sri Lanka. Het bevat tevens heel wat essentiële oliën, die in synthetische vorm gebruikt worden in parfum en geparfumeerde zeep en detergent.

Alle kaneel in het gebied wordt op natuurlijke wijze geproduceerd, zonder gebruik van chemicaliën. In 2016 behaalde TAKTIK een bio-certificaat, waarmee ze zich de toegang tot de Europese en Amerikaanse markt verzekeren. Het is ook een van de vele redenen waarom ATN er tuk op is om voor langere termijn in zee te gaan met TAKTIK.

Het innovatieve samenwerkingsmodel verzekert niet alleen een betere verkoop van kaneel, maar laat TAKTIK toe om zich als organisatie verder te ontwikkelen en de dienstverlening aan het groeiend aantal leden te verbeteren.

En nu?

In de nabije toekomst heeft TAKTIK plannen om zich om te vormen naar een coöperatieve structuur. Op productievlak stellen ATN en TAKTIK zich voorop om de productie te laten groeien tot 3.032 ton bio-kaneel van 261 boeren en 3.178 ton conventionele kaneel van 246 boeren. Voor 2017 ambiëren TAKTIK en ATN om samen 200 ton bio en 300 ton conventionele (niet gelabelde) kaneel te verkopen.

Vredeseilanden Indonesië gaat verder met het ondersteunen van de kaneelboeren in Kerinci en focust zich op het versterken van de organisatiestructuren en het uitbouwen van de zakelijke vaardigheden. Vredeseilanden Indonesië is ook actief betrokken bij de Indonesian Spice Council (DRI) om te zorgen voor een gunstig wettelijk kader voor de groeiende kaneelhandel.

Dit bericht werd geschreven door onze Indonesische collega Meirini Sucahyo.