Een bericht van onze Indonesische collega's na de ramp in Sulawesi

Een bericht van onze Indonesische collega's na de ramp in Sulawesi

02/10/2018

De omvang van de verwoesting in Centraal Sulawesi door de aardbeving, tsunami en modderstromen is dramatisch. Op dit moment wordt geschat dat zo'n 1.200 mensen zijn gestorven. 18.000 mensen verblijven in noodkampen en duizenden mensen zijn nog steeds vermist.

Er zijn geen rapporten beschikbaar over de zwaarst getroffen gebieden door slechte communicatiesignalen en stroomuitval. De toegang tot telecommunicatie is beperkt hersteld, voornamelijk in de stad Palu, maar we kunnen nog steeds niemand in 3 districten bereiken, waaronder Parigi Moutong District, waar we met boerenorganisaties hebben gewerkt in cacao tot 2016. Dit maakt het moeilijk voor iedereen buiten het getroffen gebied om erachter te komen of hun familieleden, vrienden en collega's die in de getroffen gebieden wonen, in orde zijn.

De wegen naar de getroffen gebieden zijn zwaar beschadigd. Sommige wegen zijn nu weer toegankelijk, zij het beperkt. Hulpgoederen worden vervoerd over de weg en per vliegtuig. Machines voor de zoek- en reddingsoperatie zijn beperkt, dus mensen gebruiken het beschikbare materiaal. De beperkte toegang tot de weg maakt het moeilijk om de apparatuur uit andere gebieden in te brengen.

Wat betreft de partnerorganisaties van Rikolto...

De organisaties waarmee we momenteel samenwerken bevinden zich in West-Sulawesi en Oost-Sulawesi. Ze voelden de aardbeving, maar tot nu toe hebben geen slachtoffers gemeld. Sommigen van hen hebben echter families die in de getroffen gebieden in Centraal-Sulawesi wonen en wachten nog steeds op nieuws, hopend dat het uitblijven van berichten een kwestie van communicatieproblemen is. We hebben geen nieuws gehoord van onze vorige partner in Parigi Moutong en enkele goede vrienden zoals Dr. Muslimin van de Universiteit van Tadulako en het Cocoa Forum van Centraal Sulawesi.

Onze collega's Peni en Dominique waren in Toraja (Zuid-Sulawesi) toen de schok van 7.4 magnitude toesloeg. We hebben ook twee collega's permanent in Zuid-Sulawesi om onze activiteiten te ondersteunen. Zij en hun families zijn veilig. Toen de ergste aardbeving toesloeg, was collega Sarif op de 14e verdieping in Makassar (Zuid-Sulawesi). Hij kon zich via de trappen in veiligheid brengen.

Na 15 uur radiostilte, hoorde onze collega Decy (die ook betrokken is bij de organisatie van de Rikoto Classics) eindelijk nieuws van zijn kinderen en familie die in Palu wonen. Ze zijn OK. Ook Akbar, onze logistiek medewerker, kreeg uiteindelijk goed nieuws van zijn familie in het getroffen gebied. Ze proberen Palu nu over de weg te bereiken om wat spullen te brengen.

We waarderen heel erg alle aandacht en steun van collega's en vrienden wereldwijd.

Het Rikolto in Indonesië-team