Een fles met dat ietsje meer

Een fles met dat ietsje meer

17/03/2016
Jo Vermeersch
Jo Vermeersch
Communicatiemedewerker (op pensioen)

In Leuven werd vandaag de nieuwe “1528”: Cocoa Gin voorgesteld, een unieke premium gin op basis van cacao. Verwacht zeker geen gin die naar chocolade smaakt, maar verfijnde citrushinten met subtiele afdronk van bittere cacao. Bovendien gaat er per verkochte fles 50 eurocent naar verschillende programma's waarmee Vredeseilanden cacaoboeren ondersteunt.

De toekomst van cacao

Wereldwijd wordt gevreesd voor een tekort van één miljoen ton cacao tegen 2020. De vraag naar cacao stijgt, maar steeds meer boeren stoppen omdat ze te weinig verdienen. Een probleem, maar tegelijk ook een kans. Daarom werkt Vredeseilanden samen met verschillende boerencoöperaties in Latijns-Amerika en Azië, om meer en betere cacao te telen.

Gezien de hoge gemiddelde leeftijd van cacaoboeren, wil Vredeseilanden jongeren motiveren om voor een toekomst in de cacaosector te kiezen. Want de toekomst van cacao hangt af van deze nieuwe generatie boeren. Kinderen van boeren zien vaak geen toekomst in de cacaosector en stappen over op andere, meer winstgevende teelten of trekken naar de steden in de hoop daar een beter leven te vinden. Die tendens buigen we om door jongeren op te leiden en hen actief bij de werking van de boerencoöperaties te betrekken.

Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in nieuwe cacaobomen, beter bodembeheer, betere technieken voor fermenteren en drogen, nieuwe opslagruimtes, degelijk transport én een betere organisatie van de cacaoboeren. Zo slagen we er in om tegelijk de productie én de kwaliteit van de cacao te verhogen.

Cocoa Gin

Cocoa Gin is het eerste product van “1528”. Bij een bezoek aan distilleerderij Pico Cacao, in El Puerto de Santa Maria (Spanje), was bezieler Francis Vantieghem meteen geïntrigeerd door de bitterheid van de cacaobonen, die daar ter plaatse ambachtelijk geroosterd worden. Samen met meesterdistiller Pablo Merello dé specialist op gebied van cacaodistillatie, creëerde Vantieghem een spirit die terug gaat naar de essentie van de gin.

De Cocoa gin is dan ook geen chocolade drank, maar een echte dry gin op basis van geroosterde cacaobonen. Cocoa Gin wordt 5 maal gedistilleerd bij Pico Cacao in au-bain-marie pot stills tezamen met de exotische botanicals koriander, kalamansi limoen, schil van appelsien, pepermunt, engelwortel, zaden, jeneverbes en natuurlijk de cacaobonen. De gebruikte Criollo cacaobonen komen uit Venezuela en worden net voor de distillatie geroosterd om de aroma’s en smaken te behouden. Deze cacaobonen worden door gerenommeerde chocolademakers gebruikt, maar voor de gin selecteert Pablo enkel de meest aromatische.

De frisheid van de appelsienzeste en pepermunt geven zoet-bittere hinten die in perfecte harmonie zijn met de verschillende kruiden en specerijen. De finale afdronk is zeer complex met een subtiele bittere smaak van de geroosterde cacaobonen. Deze unieke combinaties resulteren in een authentieke gin met superieure kwaliteit die België als ginland nogmaals op de kaart brengt.

Samenwerking met Vredeseilanden

“1528” maakt niet enkel hoge kwaliteitsproducten maar zorgt ook voor financiële steun aan jonge cacaoboeren in Latijns Amerika en Azie. Dit doen ze in samenwerking met Vredeseilanden, een non profit organisatie met verschillende NGO’s die projecten ondersteunt en begeleidt.
Zo gaat er voor elke fles Cocoa Gin die over de toonbank gaat 50 eurocent rechtstreeks naar jonge ondernemers die garant moeten staan voor de toekomst van cacao. Net zoals Cocoa Gin teruggaat naar de essentie van de gin wil “1528” terug gaan naar de essentie van het leven door deze waardevolle projecten te steunen.

Ondernemer Francis Vantieghem is de stuwende kracht achter “1528”. Hij heeft zijn strepen in de voedingssector verdiend met zijn bedrijf Private Tasting dat al sinds 2009 kwaliteitsproducten uit Spanje invoert en verdeelt zoals wijnen, spirits, likeuren, softdrinks, olijfolie, vis- en vleessoorten. Grote ketens als Colruyt, Carrefour, Makro, ISPC, Hanos, Horeca Totaal en ook honderden speciaalzaken mag hij als trouwe klanten rekenen.

Maar alsof dit niet voldoende is, heeft Vantieghem recentelijk een nieuw merk gecrëeerd: “1528”. Producten zoals Gin, Rhum en Vermouth zijn in ontwikkeling.

De 1528 Cocoa Gin is vanaf 8 april te koop bij Colruyt en gespecialiseerde drankenhandels.