Het consortium voor verkoop van landbouwproducten
De evolutie van de voedselvoorziening in en rond Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras is een treffend voorbeeld van hoe snel een markt kan evolueren en wat dit teweegbrengt bij zowel consumenten, distributie als producenten. Hoe de boerenorganisatie, die Vredeseilanden ondersteunt, daarmee omgaan kan u deze maand lezen in Het Vredeseilanden Magazine.
U kan er lezen hoe ze, uit noodzaak, de handen in elkaar sloegen en een nieuw en succesvol ondernemingsmodel uit de grond stampten, "Het Consortium voor verkoop van landbouwproducten van Honduras'. In het artikel dat volgt gaan we wat dieper in op een aantal aspecten van dit initiatief en hoe ze door de verschillende partijen worden ervaren.
Wat de boer er over zegt: "Terugkeren naar de informele markt is geen optie"
Toen de ondernemingen er nog niet waren, en het consortium nog veel minder, werkte ik op traditionele wijze voor de informele markt, tot ik het veld moest verlaten en als concierge werken in een huis in Tegucigalpa, omdat het niet rendabel was voor mij.
Werken voor de informele markt… beter gaan slapen of sterven.
Het is correct dat daar geen kwaliteit vereist is, maar net zoals ze 200 lempira voor een doos kunnen betalen, kan dat 20 lempira zijn. Toen de ondernemingen gevormd werden, ben ik naar het veld teruggekeerd, omdat ik besefte dat ik nu wél zaken kon doen.
Voor een producent is het beste om aangesloten te zijn bij een bedrijf, ook al moet je dan plannen, opleiding krijgen, commissies betalen, 5% hier, 3% daar, omdat je volgens mij minder werkt en meer zekerheid hebt. Als onafhankelijk producent zal ik nooit hulp krijgen – niet van de Staat en niet van de Coöperatie. Echter, het is moeilijk om de mensen georganiseerd te krijgen, want zij zijn gewend te doen wat ze willen; zij vinden het niet leuk dat iemand hun vertelt hoe ze moeten produceren.
Indien een producent onafhankelijk is plant hij, na 3 of 4 maanden oogst hij en ontvangt hij zijn bealing en gaat dan weer planten om opnieuw 3 of 4 maanden te wachten en een inkomen te hebben. Als hij daarentegen georganiseerd en constant is krijgt hij elke week een cheque, niet elke 3 maanden. Daarenboven, indien ik een producent ben die aan La Colonia verkoopt via Hortisa, dan heb ik al vastgestelde prijzen, er is een prijzenband. Maar er zijn mensen die niet graag gespreid planten, die niet willen veranderen.
Meer macht
Het idee om met het Consortium te beginnen was om de commercialisering en het beheer te verbeteren. En om een idee te geven van de kracht die uitgaat van het Consortium: La Antorcha was sinds 3 of 4 maanden ongeveer 4 miljoen lempira (+/- 163.000 euro) schuldig aan Hortisa. Het Consortium is naar La Antorcha gegaan en ze hebben ons meteen betaald.