Een online monument voor slachtoffers van geweld in Oost-Congo

Een online monument voor slachtoffers van geweld in Oost-Congo

22/02/2017

Sinds oktober 2014 lieten meer dan duizend mensen het leven in de dorpen rond de stad Beni, een stad in het oosten van DR Congo. Ook Vredeseilanden werkt in die streek. Documentairemaakster Elien Spillebeen doorkruiste met haar Congolese collega's Jean-Baptiste en Richard de streek om getuigenissen te verzamelen over de bloedbaden. Met het project ‘Beni Files’ willen ze een online monument oprichten voor de slachtoffers van deze aanslagen, zodat hun naam niet zal vergeten worden. Terzelfdertijd wil onze partnerorganisatie Lofepaco ook de economische gevolgen van de slachtpartijen onder de aandacht brengen.

Bekijk de documentaire

Bekijk de documentaire

Vranckx & de Nomaden zond op 25 februari de documentaire Beni Files uit. De documentaire van Elien Spillebeen en Martijn D'Haene kan je herbekijken op VRTnu.

Kijk nu

Vluchten van huis en velden

Meer dan 1000 mensen die vermoord werden in de streek rond Beni. 80.000 burgers die hun huis en velden moesten verlaten. Telkens wijzen de lokale autoriteiten de Oegandese rebellen van ADF/Nalu als daders aan. Maar meer dan twee jaar na de start van deze bloedbaden, is nog steeds niet duidelijk wie de daders precies zijn en waarom ze onschuldige dorpelingen vermoorden.

Het gevolg is dat de mensen hun dorpen en akkers verlaten om naar veiliger oorden te trekken. In het beste geval vinden ze onderdak bij familie in de stad. Maar waarvan moeten ze leven? Zonder land kan je als boer niks doen.

“Bovenop het blind geweld, de angst dat de daders op elk moment weer kunnen toeslaan en de manke onderzoeken van de Congolese overheid, heb je ook nog eens een economische kost waar niemand over spreekt,” bericht onze collega Ivan Godfroid in oktober vorig jaar op zijn Mo* blog. “Samen met LOFEPACO, de plaatselijke boerinnenbond, maakten we een berekening, en stelden we die voor op een persconferentie."

"De berekening is eenvoudig: op basis van een enquête bij een representatief staal van interne vluchtelingen kom je zo te weten hoeveel hectaren van elke cultuur ze hebben moeten achterlaten. Daaruit bereken je een gemiddelde per landbouwbedrijf, en je vermenigvuldigt dat met de gemiste opbrengsten en de financiële waarde ervan. Resultaat: een gemiddeld boerengezin uit de ‘rode zone’ is nu al 18 maanden weg van huis en heeft dus al drie landbouwseizoenen gemist, waarvan de totale derving van inkomsten van de 81.000 boerengezinnen een totale waarde heeft van 1 miljard dollar."

Op deze internationale dag van de plattelandsvrouw hebben wij niks te vieren. De boerinnen van Noord-Kivu zijn in diepe rouw, en hun levenslijn, hun velden zijn hun ontnomen. We roepen iedereen op: laat ons in vrede, laat ons ons land voeden en ontwikkelen.

Uit het persbericht van LOFEPACO

Beni files: een online monument voor de slachtoffers

Documentairemaakster Elien Spillebeen ging met haar Congolese collega's Jean-Baptiste en Richard van dorp naar dorp om getuigenissen te verzamelen over de bloedbaden. Het project kreeg de titel ‘Beni Files’. Met ‘Beni Files’ willen ze een online monument oprichten voor de slachtoffers van deze aanslagen, zodat hun naam niet zal vergeten worden.

Behalve een online monument is Beni Files ook een webdocumentaire, waarin de bezoeker gegidst wordt langs de meest frappante gebeurtenissen en getuigenissen van de gruwelijkheden in en rond Beni.

Elien Spillebeen stelt haar project voor op verschillende plaatsen in het land, o.a. in Gent, Lier, Izegem en Leuven.

Beni Files: een webdocumentaire en namenlijst

Op de website kan je luisteren naar de verhalen van de familieleden en overlevenden van de slachtpartijen. Je kan er ook een boodschap inspreken die in oktober 2017 op de lokale radio zal uitgezonden worden. Om te tonen dat de mensen van Beni niet alleen staan.

Naar de site

Ivan Godfroid op Radio 1

Collega Ivan Godfroid die voor Vredeseilanden in Congo werkt, werd door Radio 1 geïnterviewd over de situatie in Beni.