Een warm hart voor mens en planeet. Welkom bij Café Rikolto.

Een warm hart voor mens en planeet. Welkom bij Café Rikolto.

04/10/2019
Filip Cuypers
Filip Cuypers
Vrijwilligerscoördinator
0485/57.54.66

Carl Trioen sprong al een paar keer op de fiets voor een Rikolto Classic. Deze biker werd ook een echte Rikolto-ambassadeur en zwaaide vorige week de deuren van zijn bedrijf open voor vrijwilligers en medewerkers van Rikolto. De showroom van Decock Tuinhoutconstructies in Ruisbroek (Puurs-Sint Amands) werd voor één avond omgebouwd tot het gezelligste café van het land: Café Rikolto.

Hoe maak je mensen warm voor de nieuwste Rikolto-acties? Met een drankje, een hapje en een hele gezellige bende vrijwilligers en geïnteresseerden die meer willen weten over Het Grootste diner en de Midsummer Classic. Natuurlijk is Carl al ingeschreven voor dit nieuw mountainbike-avontuur in Zweden.

Carl vertelde over zijn eigen avonturen op de fiets in Nicaragua, Tanzania en Benin. Rikolto-medewerker en Classic-verantwoordelijke Bert Wallyn kaderde het ontstaan van de Classics en het enorme belang van fietsen langs de Rikolto-progamma’s en de fondsenwerving voor Rikolto. Je beleeft een fantastisch fietsavontuur én je komt terug met belangrijke inzichten:

Bert: “ Ik begeleid de Rikolto-Classics, en heb daardoor het voorrecht om in verschillende landen de boeren te ontmoeten die voor ons eten zorgen. Dat deed me nog meer inzien hoe evident we het hier vinden dat eten zomaar op ons bord terecht komt en welke impact dat eten heeft op mensen en op onze planeet”

Carl: “Het is knap om zien hoe bananenboeren in Nicaragua dankzij Rikolto hun bananen kunnen verkopen in de VS.”

Ondertussen schreef Carl zich in voor de eerste editie van de Midsummer Classic: “Als fietser ben ik ben heel nieuwsgierig naar de combinatie van wouden en meren in Zweden. Maar vooral ook naar hoe ze in Zweden met eten omgaan. Duurzame voeding is er de normaalste zaak van de wereld. Dat is ook waarom Rikolto deze bestemming koos. Het wordt een korte en heel intense ervaring.”

Het zijn natuurlijk niet enkel bikers die een groot hart voor Rikolto hebben. Hilde Van Mieghem, vrijwilligster uit Hemiksem, was één van de eerste om mee te doen aan ‘Het Grootste Diner’ van Rikolto. Waarom organiseerde zij een etentje? Hilde: “Goed eten voor mens en planeet is iets dat ik van mijn papa heb meegekregen. Veel van wat thuis op ons bord kwam; haalde hij rechtstreeks uit zijn biologische moestuin. Ik kan alleen maar iedereen aanraden om een Grootste Diner te organiseren. Zo een etentje brengt mensen samen op de meest gezellige manier rond een goed doel dat met het eten op ons bord te maken heeft. Dat is hartverwarmend.”

Speciale dank gaat naar Nancy, de vrouw van Carl. Zij zorgde dat Café Rikolto voorzien was van hapjes ‘lekker voor mens en planeet’. Haar eigen gezondheid dwong haar om haar dieet aan te passen en stil te staan bij het belang van goede voeding, goed voor de mens en goed voor de planeet. Meteen de reden waarom ze Rikolto een warm hart toedraagt.

  • Wie fietst er Pinksteren 2020 mee met Carl naar Zweden? Ga als de bliksem naar deze pagina.
  • Wie organiseert net als Hilde een etentje? www.hetgrootstediner.be
  • Zelf zin om in je living of bedrijf een Café Rikolto te organiseren? filip.cuypers [at] rikolto.org