Evenwichtige schoolmaaltijden: GoodFood@School maakt er werk van

Evenwichtige schoolmaaltijden: GoodFood@School maakt er werk van

12/10/2017
Katharina Beelen
Katharina Beelen
Program coordinator

Te vaak frieten, groenten die verdrinken in een overvloed aan saus... Dat schoolmaaltijden niet altijd even gezond zijn, is een open deur intrappen. Om daar verandering in te brengen, publiceerde de overheid nu voor het eerst richtlijnen rond warme maaltijden op school. Vredeseilanden (Rikolto) speelde daarbij een adviserende rol. Als complement van de nieuwe voedingsdriehoek, wordt ook hier gekeken naar bepaalde voedingswaarden om de schoolmaaltijden gezonder te maken en kwaliteitsvoller voor het kind.

Gezonde en duurzame schoolmaaltijden vormen ook de focus van Vredeseilanden (Rikolto). Onder de vlag GoodFood@School startten we in september met ons nieuwe scholenprogramma. De ambitie is om tegen 2021 alle Vlaamse scholen van een gezond en duurzaam voedingsbeleid te voorzien. Het is vanuit de reeds verworven expertise op vlak van verduurzamen bij grootkeukens dat Vredeseilanden (Rikolto) gevraagd werd om mee te helpen aan de richtlijnen rond warme maaltijden. Binnen GoodFood@School wordt daar in de praktijk ook mee aan de slag gegaan.

Vier pilootprojecten worden opgestart in drie verschillende steden en één provincie (Gent, Antwerpen, Leuven en West-Vlaanderen). Binnen deze piloten zitten we op stedelijk niveau samen met relevante actoren over hoe we beleidsmatig een handje kunnen helpen. Daarnaast is er telkens één school per piloot per jaar die de uitdaging aangaat om onder begeleiding van Vredeseilanden (Rikolto) en partners, hun maaltijden duurzamer en gezonder aan te bieden. De nieuwe richtlijnen reiken een handvat aan waar de scholen nu al mee aan de slag kunnen.

Meer info www.goodfoodatschool.be