Generation Food bundelt krachten voor ondernemerschap en innovatie in voeding en landbouw

Generation Food bundelt krachten voor ondernemerschap en innovatie in voeding en landbouw

10/10/2019

Woensdag 25 september werd Generation Food gelanceerd. Het resultaat van een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, Boerenbond, PROEF, EIT Food, KU Leuven, UCLL, KBC, Stad Leuven en Rikolto. De partners -allen actief binnen de landbouw- en voedingssector- willen op deze manier hun expertise en netwerk bundelen om innovatie en ondernemerschap te stimuleren.

Tijdens het startevenement kwam Joris Lohman (Food Hub, NL) spreken voor een overvolle zaal over het belang van co-creatie en samenwerking. Twee elementen die sterk verweven zitten in de opzet van het project en de methodologie van de innovatietrajecten. De projectpartners tekenden o.a. een project charter, dat de leidende principes beschrijft voor het project.

“Door deze brede samenwerking maken we gebruik van elkaar sterktes. De voedsel- en landbouwuitdagingen van vandaag zijn niet gemakkelijk op te lossen, enkel door samenwerking kunnen we onze ambities waarmaken”, verduidelijkt projectcoördinator Thibault Geerardyn (Rikolto). “We mikken voornamelijk op personen met ideeën, studenten en (potentiële) ondernemers die de handen uit de mouwen willen steken. Deze mensen willen we meenemen in innovatietrajecten. Participanten doorlopen een proces dat van een vaag idee tot het uittesten van een uitgewerkt concept gaat”.

“Via het provinciaal subsidiereglement voor duurzame klimaatprojecten ondersteunt de provincie Vlaams-Brabant projecten die onze klimaatdoelstellingen helpen realiseren”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Dit 2-jaar durende klimaatproject ontvangt 68 000 euro. Daarmee wordt ingezet op het stimuleren van duurzame landbouw en consumptie, met aandacht voor korte keten initiatieven en innovatie die bijdraagt tot klimaatneutraliteit”.

Generation Food vloeit voort uit de lokale voedselstrategie van Leuven en geeft invulling aan een van de zeven strategische doelstellingen: het stimuleren van innovatie voor duurzame landbouw en voeding. Met bottom-up (sociale) innovatieve projecten willen we het voedselsysteem in en rond Leuven duurzamer en eerlijker maken. De rol van een nieuwe (jonge) generatie startende ondernemers is daarbij cruciaal.

Wil je mee schrijven aan het verhaal van Generation Food en/of deelnemen aan de innovatietrajecten? De eerste Hackathon vind plaats op 9 en 10 november in Leuven. Meer informatie generationfood.be

Ga naar generationfood.be