GoodFoodies aan de slag in Leuven en Gent

GoodFoodies aan de slag in Leuven en Gent

29/01/2020

GoodFoodies, dat zijn leerlingenambassadeurs die duurzame en gezonde voeding promoten op hun school. Ze volgen een traject van 4 sessies, uitgewerkt door Rikolto, waarin ze bijleren over alle facetten van voeding. Met inspirerende sprekers en bezoeken aan lokale projecten die tonen dat het anders kan, dagen we de jongeren uit om over voeding na te denken, zodat ook zij weten hoe ze kunnen bijdragen aan eten dat goed is voor mens en planeet.

De Gentse GoodFoodies komen uit het Sint-Pietersinstituut en het Atheneum Gentbrugge, twee scholen die een tweejarige, intensieve begeleiding volgen met GoodFood@School, het programma rond duurzame en gezonde voeding op school van Rikolto.

Aäron, vrijwilligerscoördinator bij Rikolto, laat hen kennismaken met de donut-economie van Kate Raworth. Alles is met elkaar verbonden in de wereld van vandaag. En daarom hebben we impact op de wereld door wat er op ons bord ligt. We gingen terug naar de bron van ons eten en brachten een bezoek aan de Gentse dakboerderij Roof Food.

Als afsluiter zetten we onze smaakpapillen aan het werk en doen een smaaktest met verschillende ambachtelijke producten en hun industriële evenknieën. Over de verschillen in smaak is geen unanimiteit. Wel wordt duidelijk dat er veel facetten zijn aan voedingsproducten. En dat het knap lastig is om met alles tegelijkertijd rekening te houden.

"Ik wist op voorhand niet goed wat ik moest verwachten van de sessies, maar ik ben zeer aangenaam verrast", zegt een van de GoodFoodies. "Ik denk dat veel mensen beter willen doen, maar dat we niet altijd weten hoe. Daarom denk ik dat deze sessies heel interessant zijn om te leren hoe we dat best aanpakken."

Een escaperoom voor duurzame voeding

Ook in Leuven gaan 12 GoodFoodies van verschillende scholen aan de slag in ons School Food Lab De Wijnpers in Leuven. In deze eerste sessie op een zonnige woensdagnamiddag, werden ze ondergedompeld in de wondere wereld van de gezonde en duurzame voeding.

In een leerrijke quiz maken de GoodFoodies kennis met de 6 criteria van Rikolto. Daarna kunnen ze kiezen tussen een kookworkshop en de escape room. In de eerste gaan ze aan de slag om zelf koekjes te bakken zonder suiker, maken ze een gezond havermoutontbijt en hummus als gezonde en duurzame spread voor op de boterhammen.

Ook de escape room draait rond gezonde en duurzame voeding. De leerlingen laten zich een uur lang vrijwillig opsluiten in een lokaal om er puzzels, raadsels en andere vraagstukken rond voeding op te lossen en zo de sleutel te bemachtigen die hen weer vrijlaat.

Na een brainstorm over wat ze zelf kunnen doen zijn ze alvast enthousiast om ook op hun school aan de slag te gaan. "We willen graag een wekelijkse veggiedag organiseren en een vegetarisch aanbod, waar je niet zelf expliciet om moet vragen", vertelt Helena. "En er wordt ook nog veel weggegooid op school, daar willen we ook iets aan doen", vult Febe aan. Wij duimen alvast!

In de volgende sessies zullen ze brainstormen over mogelijke acties die GoodFoodies op hun school kunnen organiseren, om de andere leerlingen, leerkrachten, directie en ouders te inspireren en te activeren.

Ga zelf aan de slag op jouw school

Ga zelf aan de slag op jouw school

Met de GoodFood@School Toolkit ga je in zeven stappen aan de slag om een duurzaam voedingsbeleid uit te werken op jouw school. Met handige tips, inspirerende voorbeelden uit de praktijk en onze hulplijn die je bijstaat bij elke stap.

Download de toolkit op goodfoodatschool.be