GoodFood@School op studiedag ‘Broodnodig'

GoodFood@School op studiedag ‘Broodnodig'

01/03/2017

Donderdag 16 februari organiseerde de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) en het Departement Onderwijs en Vorming een studiedag rond gezondheidsbeleid op school. Want laat dat, zoals de titel het doet vermoeden, broodnodig zijn!

Vredeseilanden mocht hier als één van de genodigden een werksessie geven en zo het nieuwe scholenprogramma uit de doeken doen: GoodFood@School. Een programma waarbij we binnen de komende vijf jaar het voedingsaanbod binnen de scholenomgeving duurzaam willen zien. Dat gaat over de inhoud van de warme maaltijden tot beleg van broodjes, van voedselverspilling tot gebruik van duurzame ingrediënten.

Het was een uitgelezen kans om de onderwijswereld nog beter te leren kennen.

Katharina Beelen Program Advisor Duurzame Catering

Doel

Momenteel zijn er nog geen algemene richtlijnen vanuit de overheid, wat betreft duurzaamheid op school. Er is vooral een focus op gezondheid en veiligheid. Wel is er een uitdoofbeleid opgezet voor dranken en tussendoortjes, waar naartoe moet worden gestreefd tegen 2020-2021. De meeste scholen lijken dit nu al op te nemen in hun schoolbeleid.

Vanuit ons nieuwe programma willen we duurzaamheid opentrekken naar alle aspecten van voeding binnen de school en bewustwording creëren bij de generatie van de toekomst. Katharina concludeert na de studiedag: “Het publiek was veelzijdig en het was een uitgelezen kans voor ons om de onderwijswereld nog beter te leren kennen.” Zelf namen we ook plaats bij andere lezingen rond diversiteit en gelijke kansen in het onderwijs, frisdranken op school, systeemdenken en de inclusie van ouders in het schoolgebeuren. Kortom: wij leerden bij, maakten ons programma breder bekend bij interessante actoren en creëerden een moment om nieuwe contacten te leggen voor de toekomst.