Het geheim van uitstekende koffie ligt in professionaliteit

Het geheim van uitstekende koffie ligt in professionaliteit

09/12/2019
Natalia Palomino
Natalia Palomino
Comunicación y gestión de fondos | Perú y Ecuador

Stel, u bent koffiehandelaar. Waar zou u rekening mee houden bij het selecteren van een boerencoöperatie om zaken mee te doen? De kwaliteit van de koffiebonen zet u wellicht voorop. En ook, is de coöperatie in staat om op tijd te leveren? Zijn de afgesproken volumes voorradig? Is de prijs aanvaardbaar?

Het is duidelijk: Boerenorganisaties moeten professionele zakenpartners worden om het vertrouwen van de koffiehandelaren en -branders te winnen. Daarom gebruiken steeds meer koffiecoöperaties betere kwaliteitsprotocollen voor hun producten en productieprocessen, terwijl ze op belangrijke gebieden professionals inzetten en strategieën bedenken om gemakkelijk met de kopers te communiceren. Dit is het startpunt, maar hoe zet je verdere stappen en hoe genereer je toegevoegde waarde op de internationale markten? We vertellen u graag een verhaal dat nog maar net is begonnen ...

De boerencoöperatie: een solide marketingpartner

De boeren van de coöperatie Aprocassi wonen in de regio Cajamarca, in Peru. De organisatie werd bijna 20 jaar geleden opgericht en telt vandaag 575 leden die zich toeleggen op het telen, oogsten en verkopen van koffie. De coöperatie biedt de leden financiering voor en na de oogst, steun voor het herstel van oude plantages, betalingen via een eigen spaar- en kredietcoöperatie én een loyaliteitsprogramma met voordelen voor de leden.

In 2017 maakte de coöperatie Aprocassi een moeilijke tijd door, een nieuwe dynamiek bleek nodig . Het oorspronkelijke objectief om producenten een eerlijke prijs te bieden volstond niet langer. De leden hadden ook nood aan ondersteuning in hun ondernemerschap. Bijvoorbeeld om hun boerderij duurzaam te beheren en om nieuwe landbouwtechnologieën te introduceren en zo een hogere kwaliteit én productiviteit te verkrijgen.

Het motto van de coöperatie 'Familie is de pijler van de groei' verwijst vandaag nog steeds naar de nauwe banden tussen de leden van de coöperatie en hun familie. Zij leggen hun kennis en vaardigheden samen om zo te werken aan een verbeterd eindproduct.

Tijdens het vernieuwingsproces vonden Rikolto en Cooperativa Aprocassi elkaar in een gemeenschappelijk doel: het opzetten van een duurzame en inclusieve samenwerking tussen bedrijven en koffiecoöperaties. Daarnaast speuren we samen naar marktopportuniteiten voor hoogwaardige koffie, en wordt er bijzondere aandacht besteed aan het betrekken van jongeren en vrouwen.

In de afgelopen drie jaar heeft Rikolto meegewerkt aan de opleiding van 64 boerenleiders die nu helpen bij het innoveren en het verduurzamen van de koffiesector in de regio. Terwijl Aprocassi exclusieve aanbiedingen voor internationale markten bleef ontwikkelen, vond Rikolto een zakenpartner die geïnteresseerd was in het afnemen van Peruaanse koffie voor de Australische markt.

Cassiopea,‘topklasse’ koffiebrander én co-creator

Cassiopeia is een gespecialiseerd koffiebranderij gevestigd in de Blue Mountains, NSW Australië. Ze verkopen seizoenskoffie uit Kenia, Colombia, Ethiopië en Nicaragua in hun drie coffeeshops, en kiezen er expliciet voor om rechtstreeks samen te werken met koffieproducenten.

De oprichter van Cassiopeia, Zac Suito droomde er altijd al van om terug te keren naar het land van zijn ouders, Peru. Toen hij hoorde over Rikolto's werk in Peru, werd zijn interesse opnieuw aangewakkerd. Vooral het feit dat verschillende organisaties in de koffie-industrie zich er samen werken aan een kwaliteitsproduct trok zijn aandacht. Daarom besloot hij de maand juli door te brengen in San Ignacio in Cajamarca, en dat tijdens het koffieoogstseizoen. Het doel van zijn verblijf: samenwerken met boerenfamilies om een uitstekende koffie te produceren.

Ik hou van de kwaliteit van de koffie in Peru. We hebben ons zowat ‘opgesloten’ in San Ignacio. Ik vond de koffieprofielen er uitstekend, ze zijn anders dan in andere landen. Ik vind het knap dat de producenten de koffie op hun boerderijen verwerken en een goed product willen leveren. Ik heb ervoor gekozen om met Aprocassi te werken omdat het professionals zijn.

Zac Suito Oprichter van Cassiopeia

Vanaf het eerste bezoek begeleidde het Rikolto team de coöperatie. Eerst wilden we een goed inzicht krijgen in de belangrijkste diensten en faciliteiten voor de boeren, het proeflaboratorium en de demonstratiepercelen. Maar we wilden ook meer te weten komen over de motivatie van de leden én hun verhalen beluisteren. Cassiopeia bezocht de boerderijen en organiseerde samen met het personeel en de producenten van Aprocassi mobiele cupping sessies met koffie uit de hele wereld. Suito genoot van een week van authentieke gezelligheid en uitwisseling met het Aprocassi-team,een ervaring die zijn engagement om met de organisatie samen te werken nog versterkte. Ondertussen werkte Lith Montés, projectcoördinator bij Rikolto in Perú, aan de concrete relaties met het Australische bedrijf.

Het bedrijf verbinden met de producent

Rikolto begeleidde alle bezoeken en overlegmomenten om er enerzijds zeker van te zijn dat de voorwaarden van de producenten werden begrepen en er anderzijds op toe te zien dat de koffie voldeed aan de belangen afnemer. Op die manier kon het voor beide partijen een winstgevende aangelegenheid worden. Als resultaat van dit overleg kwamen Cassiopeia en Aprocassi met het initiatief 'Transparantie en kwaliteit in de koffieketen', met Rikolto als strategische partner.

Bij dit initiatief zullen diverse professionals van de coöperatie en de koffiebranderij betrokken worden. Q-Graders van beide kanten, een barman én de producenten zullen samenwerken om exclusieve smaken te ontwikkelen die tegemoet te komen aan de vraag vanuit de Australische en Nieuw-Zeelandse markt naar speciale koffiesoorten. De boerenfamilies zullen op hun beurt de koffie diversifiëren door middel van verschillende naoogstprocessen. De meeste producenten zijn kleine familiebedrijven met één tot drie hectare koffieplantages op meer dan 1.500 m boven de zeespiegel.

We hebben een inclusief en winstgevend bedrijfsmodel ontwikkeld met kleine boeren. Dit hebben we gedaan met een exclusief merk en een koffie die een cupping score van 85 heeft. Het idee is dat koffieboerenfamilies de komende jaren aan specifieke branders verkopen, waarbij de ervaring van de oudere generatie wordt gecombineerd met de ideeën van de jongere generaties.

Lith Montés Coördinator koffieprojecten voor Rikolto in Peru

In een volgende stap van dit project vertellen de Peruaanse koffieboeren hun succesverhalen aan de consumenten in Australië en Nieuw-Zeeland. Dat doen ze door een brief te hechten aan het koffiepakket, die door de Australische koffieliefhebbers kan worden gelezen. Een van de belangrijkste pijlers van dit project is co-creatie, legt Montés uit. Het initiatief maakt het bovendien mogelijk om wilde koffievariëteiten die met uitsterven bedreigd worden, te behouden.

Bij Rikolto helpen we bedrijven en producenten om samen te bouwen aan een bedrijfsmodel dat het leven van boeren verbetert. Het voldoen aan de vraag van de consument en een solide zakelijke aanpak geven organisaties een concurrentievoordeel op de internationale markt.


Video in Spaans.

Voor meer info, contacteer :

Lith Montes
Lith Montes
Coordinadora de proyectos del programa Café | Perú