Het Grootste Diner Ter Wereld

Het Grootste Diner Ter Wereld

02/08/2019

Rikolto en De Standaard lanceren Het Grootste Diner Ter Wereld. Waarom? Omdat we de wereld kúnnen veranderen met lekker eten. Met zoveel mogelijk mensen, op zoveel mogelijk plekken.

In januari gaan we voor een record, maar deze zomervakantie willen we al 100 gastvrouwen of gastheren vinden die Het Grootste Diner Ter Wereld mee op gang trekken met een etentje. Iets wat iedereen, heel eenvoudig, gewoon thuis, kan doen. Je nodigt je vrienden uit en in plaats van een doosje pralines, bloemen of een fles wijn mee te brengen, doen zij een gift aan Rikolto. Heb je zelf zelf geen zin om te koken, dan kan je een plekje zoeken op één van de openbare etentjes op www.hetgrootstediner.be.

Het Grootste Diner van Krista Bonny

Krista Bonny nodigde deze zomervakantie haar vrienden uit en werd zo onze eerste gastvrouw. Wat een etentje dat lekker is voor mens en planeet juist is, dat bepaal je zelf. Maar laat je gerust inspireren door etentjes zoals die van Krista. Ze vertelt vol enthousiasme over haar Grootste Diner:

"Veel komt van de CSA-zelfoogstboerderij hier vlakbij mij thuis, waar ik al jaren zelf mijn groentjes ga oogsten. Alles is er lokaal, seizoensgebonden en bio! Ik had placematjes met de tekeningen van Eva Mouton, daardoor werd er bij het aanschuiven aan tafel direct gepraat over duurzamere landbouw. Het is iets dat leeft binnen onze vriendenkring. Het ging niet alleen over wie op welke manier al een steentje bijdraagt, maar ook over wat we moeilijk vinden om ‘beter’ te doen. Niet iedereen heeft een CSA of biowinkel in de buurt. En dat resulteerde in het samen bedenken van oplossingen à la ‘misschien moet ik zelf maar een winkel gaan openen in de toekomst!’. De sfeer was supergezellig en we bleven napraten tot ruim na middernacht. Het eten, overwegend lokaal en plantaardig, werd dik gesmaakt. Ik denk dat zowel de gasten als ikzelf heel voldaan waren op alle vlakken!"

Aperitief:

  • zelfgemaakte tzatziki met komkommer van de CSA-boerderij, plantaardige bio-yoghurt, munt en dille van de CSA-boerderij.
  • babyworteltjes, van de CSA-boerderij, met dipsausjes,
  • bio-chips.

De soep was helemaal lokaal en seizoensgebonden: courgettesoep!

Het hoofdgerecht was een koude schotel, met oa:

  • een bonenslaatje; tuinbonen en peultjes van de boerderij
  • ‘rosbiet’: dunne schelletjes rode biet van de boerderij met een zelfgemaakte dressing met bio-olijfolie/ciderazijn en fairtrade kruiden
  • zelfgemaakte aardappelsla met aardappeltjes van de boerderij, veganaise en bieslook van de boerderij
  • (gekochte) bio en plantaardige burgers en balletjes op basis van kikkererwten
  • rucola van de boerderij
  • hardgekookte eitjes van mijn eigen kippen

Als dessert: bio panna cotta met zelfgemaakte frambozencoulis, gemaakt van frambozen uit de eigen tuin, met muntthee, ook de munt komt uit eigen tuin.

En om te drinken een biowijntje, water van de kraan,afvalvrij, zelfgemaakte limonade op basis van rozenbottelthee en zelfgemaakte vlierbloesemsiroop. Uiteraard waren er ook niet-bio enniet-lokale producten aanwezig, zoals wat sausjes en de cola waar slechts 1 glas van gedronken werd :)