Het rijk van het Peruaans goud

Het rijk van het Peruaans goud

13/06/2012

Voor haar stage trok Chiara Simonelli twee maanden naar Peru. Ze verbleef er bij de koffieboeren van Satipo, Perene en Pangoa die meedoen met het jongerenproject "Relevo Generacional". Het project wil de generatieopvolging binnen de coöperatieven aanpakken. Samen met de jonge boeren heeft Chiara foto- en videomateriaal verzameld over het leven op de boerderij en in de koffiewereld. De jonge koffieboeren openden hun deuren en gidsten haar rond door hun leven. Wat betekent koffie voor hen? Zien ze een toekomst op het platteland of willen ze verhuizen naar de stad? Kunnen ze hun ideeën kwijt in de coöperatieven waar hun ouders en grootouders aan het roer staan? Chiara vertelt…

Koffie is goud

"Een paar dagen voor ik met mijn rugzak richting de koffiewereld van Peru vertrok, kwamen de woorden 'Peruaans goud' spontaan bij mij op toen ik een prachtige foto van Tim Deweerdt zag (zie hierboven). Toevallig of niet, hoorde ik ze enkele weken later weer toen Samuel me zijn levensverhaal vertelde. Met trots in zijn ogen en een rode koffievrucht in zijn handen vertelde deze jonge koffieboer me dat hij koffie liefkoost met de bijnaam 'Oro', 'Goud'. Voor hem heeft koffie de waarde van goud. Het brengt eten op tafel en geld om zijn gezin te onderhouden. Het brengt hem geluk."

"De liefde voor koffie voel je in het regenwoud van Peru. Twee maanden liep ik met open ogen en oren in de streek 'Selva Central' rond. De passie voor koffie verbouwen wordt doorgegeven van generatie op generatie en zowel ouder als kind geloven in dit levenswerk. Koffie vraagt dagelijks hard werk, brengt brood op tafel en vraagt om innovatie. De boeren willen vooruitgaan. Daarbij zien ze de welvaart die ze met koffie opbouwen als een manier om hun boerderij uit te breiden en te investeren in een leven met meer comfort. Ze staan stil bij het proces van plant tot koffiezak en willen hun werk constant verbeteren door nieuwe ideeën uit te testen. Zowel ervaren koffieboeren als beginnende jongeren beseffen dat innovatie belangrijk is binnen de sector. De opkomende technologie in ontwikkelende landen zoals Brazilië dagen de boeren uit om met nieuwe en kwalitatievere vormen van koffie verbouwen te experimenteren."

"De concrete tips om te innoveren vinden veel boeren in de coöperatieven. Dit zijn boerenverenigingen voor koffie- en cacaoboeren. Zoals Rolando, één van de jongere leden, het omschreef: ”de coöperatieve is voor mij een educatief centrum”. De koffieboeren investeren in de coöperatieve waarvan ze lid zijn omdat ze geloven in de kracht van eenheid. Twee pilaren van de coöperatieven zijn: Kennis moet gedeeld worden en samen staan we sterk(er). In de wispelturige koffiemarkt biedt de coöperatieve stabiliteit en economische en sociale voordelen voor elke boer."

Ondernemerschap bevorderen

"De coöperatieven worden verplicht om te innoveren omdat de leidinggevenden en leden van de coöperatieve alsmaar ouder worden. Er is nood aan de frisse geest van een jonge generatie. Het project Relevo Generacional is opgestart in de coöperatieven van Satipo, Pangoa en Perene om jonge mensen te betrekken bij de werking van de coöperatieve en de koffiesector in het algemeen. Het project biedt workshops aan om de kennis over koffie te verbreden, bevordert ondernemerschap en opent tegelijkertijd een netwerk voor jonge koffieboeren. Met de steun van Vredeseilanden en SOS Faim baant het project zich een weg door de levens van de jonge boeren. Met dit project wordt er aan de continuïteit van de organisatie gewerkt, want zonder nieuwe krachten is er geen toekomst."

"Het project zit in de beginfase, maar het succes ervan zal de coöperatieven geen windeieren leggen. De doelstelling is om jonge koffieboeren te betrekken bij de coöperatieve en hen te motiveren om hun toekomst in de koffiewereld verder uit te bouwen. Dergelijke initiatieven zijn tot nu toe nog schaars in Peru, dus dit is zeker een pioniersproject. Je leest er de komende maanden zeker meer over op deze website."