Hoe een Peruviaanse coöperatie aan de sociale bescherming van haar leden werkt

Hoe een Peruviaanse coöperatie aan de sociale bescherming van haar leden werkt

27/10/2015

Wat is één van de voornaamste taken van de overheid? Zorgen voor het welzijn en sociale bescherming van haar burgers. Wanneer ze hierin tekort schiet, is het aan andere maatschappelijke organisaties om in te springen. Zo biedt één van onze partnerorganisatie, de Peruviaanse boerenorganisatie CAC PANGOA, haar leden toegang tot basisvoorzieningen dankzij verscheidene sociale fondsen. De 11.11.11-campagne rond sociale bescherming is een mooie aanleiding om wat dieper in te gaan op deze initiatieven.

De coöperatie CAC PANGOA groepeert meer dan 650 koffie- en cacaoboeren in de Peruviaanse jungle. Deze boerenorganisatie exporteert onder andere fairtrade- en biologische koffie. Vredeseilanden ondersteunt CAC Pangoa voor de verbetering van kwaliteit van koffie en cacao, het zoeken naar nieuwe markten en de versterking van de organisatie. Verder werken we ook rond de betrokkenheid van jongeren in de sector: we versterken de jongerencomités, we bekijken samen hun ondernemingsplannen, en daarnaast introduceren we specifieke lespakketten in de landbouwscholen.

Een gezondheidsfonds en renteloze leningen

CAC PANGOA onderscheidt zich van andere organisaties door haar sterke focus op het verbeteren van de sociale levensstandaard van haar leden. Deze projecten –in de vorm van fondsen- maken integraal deel uit van de coöperatie en worden collectief beheerd.

Één van de grote problemen in de groene Pangoa vallei is het gebrek aan goed werkende gezondheidscentra. Bij ernstige gezondheidsproblemen dienen de inwoners immers naar de hoofdstad Lima te reizen, een reis van 9 uur (518 kilometer). Om de transportkosten, overnachtingen en medische kosten in Lima te dekken, richtte de coöperatie CAC PANGOA in 2009 een gezondheidsfonds op. Op die manier kunnen leden en hun familieleden renteloze leningen ontvangen en genieten van een degelijke medische verzorging. Bovendien organiseert het vrouwencomité van de coöperatie medische check-ups in Pangoa voor alle vrouwelijke leden en familieleden ouder dan 30 jaar.

Meer dan een economische organisatie

Dankzij de extra inkomsten van fairtradepremies, creëerde de boerenorganisatie ook andere sociale fondsen. Zo komt CAC PANGOA tussen in de begrafeniskosten van haar leden en kunnen de boeren tot 2.000 dollar lenen om de universiteitskosten en toegangsgelden voor hun kinderen te betalen. Ook kunnen de leden beroep doen op een huisvestingsfonds indien zij renovatiewerken uitvoeren.

De ambitie van deze coöperatie reikt dus veel verder dan enkel het economisch versterken van de cacao- en koffieboeren. De sociale fondsen zorgen er immers voor dat de boeren en hun familieden op een collectieve manier toegang hebben tot basisvoorzieningen (gezondheid, educatie, huisvesting). Zo genieten de boerenfamilies uit de Pangoa vallei van een menswaardiger bestaan.