Hoe ik mijn eerste onderneming begon

Hoe ik mijn eerste onderneming begon

09/04/2015

In Peru ondersteunt Vredeseilanden een koffiecoöperatie in Sapito. Doel: de jongeren in het Amazonebied kansen geven om door te groeien tot straffe landbouwers. Gledy Sulca is een jonge Peruviaanse van 24 jaar. Ze vertelt ons over hoe ze haar eerste onderneming uit de grond stampte.

Gledy Sulca studeerde aan de Pachacutec school. Na een bezoek aan haar oude school brengt de 24-jarige koffieboerin ons naar de boerderij van haar ouders. Don Marcelino en Doña Antonia ontvangen ons met een middagmaal vers van het veld. Na het eten haalt Gledy haar computer boven en vertelt ze ons over haar ervaring als landbouwer.

Voor Gledy is alles begonnen met haar deelname aan een reeks workshops over ondernemerschap. "Ik maakte deel uit van de eerste groep jongeren van de koffiecoöperatie Satipo die ondersteuning kreeg van Vredeseilanden. Op het einde van de workshops, waagde ik me aan een wedstrijd voor business plannen, die deel uitmaakte van het jongerenproject. Op 80 kandidaten haalde ik de eerste prijs binnen: een startkapitaal van 6.000 dollar!"

Gledy slaagde erin een kwekerij op te zetten van 150.000 koffieplanten. Helaas sloeg de koffieroest toe. De plaag verwoestte een groot deel van de oogst in Peru en Zuid-Amerika. Dankzij overheidssubsidies konden boeren goedkoop hun zieke planten vervangen door nieuwe, wat Gledy dwong om de schaal van haar bedrijf te verkleinen, gezien de prijzen niet langer competitief waren.

Maar Gledy bleef niet bij de pakken zitten en kwam met een nieuw plan voor de dag. Dankzij het kapitaal van de kwekerij is ze nu de trotse eigenaar van haar eigen boerderij, gelegen naast die van haar ouders. "Met mijn neven en nonkels vormde ik 2 hectaren berglandschap om tot een koffieplantage." Binnenkort komt de eerste oogst, zoals uitgestippeld in haar business plan. Nu ze zelf eigenaar is, is ze ook toegetreden tot het jongerencomité van de koffiecoöperatie Satipo.

Maar daar eindigt het verhaal niet. Gledy studeert ook nog een master duurzame ontwikkeling met specialisatie in biologische productie. "In het weekend werk ik op mijn boerderij, van maandag tot vrijdag werk ik nu voor het Ministerie van Landbouw." Gledy coacht landbouworganisaties uit het Amazonewoud in Peru om business plannen uit te werken.

"Zo bevorderen ze hun ondernemerschap en het werk van de coöperaties", zegt ze met veel enthousiasme. Mijn sterkte is dat ik spreek uit eigen ervaring. Voor mij is het ook allemaal begonnen met die eerste workshop rond ondernemen. Zonder die duw in de rug stonden we nu nergens. Ik heb ontzettend veel kunnen leren dankzij de kansen die ik kreeg van mijn coöperatie en van Vredeseilanden."