Hoe loopt de weg naar een Vlaamse Voedselstrategie?

Hoe loopt de weg naar een Vlaamse Voedselstrategie?

10/02/2021

Minister Crevits lanceert het proces om tot een Vlaamse Voedselstrategie te komen. Het project “Vlaamse Kost” moet een maatschappijbreed debat worden over de toekomst van onze voedseleconomie. Een nodig initiatief, waar we met Rikolto graag aan bijdragen. Onze collega’s Gert Engelen en Liesbeth Van Meulder blikken alvast vooruit. Wat zijn hun verwachtingen?

“Met Vlaamse Kost leggen we het accent op voedsel van bij ons en op een eerlijk loon voor zij die instaan voor de voedselproductie”, klinkt het in het aankondigende persbericht van minister Hilde Crevits. “We starten vandaag een traject om tot een sterke Vlaamse voedseleconomie te komen. Een breed verhaal dat we samen met velen willen schrijven, met organisaties en met burgers. Vandaar een brede oproep aan alle geïnteresseerden om mee in dit verhaal te stappen.”

Geen eenvoudige klus

“Ik ben blij dat er – eindelijk - een initiatief is om een voedselbeleid te maken dat verschillende domeinen en stakeholders samenbrengt”, zegt Gert. “Je kan een voedselsysteem enkel verbeteren als je landbouw, milieu, handel, innovatie, gezondheid, enz. op elkaar laat aansluiten.”

“Vanuit onze Ik ben meer dan mijn kassaticket-coalitie kunnen we ook de kant van de consument inbrengen”, vult Liesbeth aan. “Duurzame voeding moet makkelijk en toegankelijk zijn voor iedereen.”

Dat het geen eenvoudige klus wordt, weet Gert uit eerdere ervaringen. “Het zal waarschijnlijk wel lukken om met de verschillende stakeholders een ambitieus strategisch kader te bouwen. De implementatie is altijd een ander verhaal. Dat vereist samenwerking tussen sectoren en bedrijven met soms verschillende belangen en culturen. En het vergt middelen.”

Noodzakelijke veranderingen botsen daarbij dikwijls met bestaande belangen. “In het licht van de klimaatdoelstellingen staan sommige subsectoren sterk onder druk. Denk aan de intensieve veehouderij. Daarop ingrijpen, kan alleen als je een perspectief biedt aan de mensen wiens bestaan ervan afhangt.”

Maar dat het kan, weet Rikolto uit ervaringen met steden en gemeenten. “Op veel plekken geven we al mee vorm aan lokale voedselstrategieën”, zegt Liesbeth. “Denk aan Leuven, Gent, Arusha (Tanzania), Quito (Ecuador), enz. Een Vlaamse strategie kan perfect verder bouwen op het werk dat lokale besturen al leverden en er tegelijk voor zorgen dat die lokale initiatieven rugwind krijgen. We brengen onze ervaringen graag mee aan tafel.”

Gezocht: geëngageerde voedselveranderaars

Met de aankondiging van de Vlaams Voedselstrategie, lanceert minister Crevits ook een oproep aan iedereen die de handen uit de mouwen wil steken. De overheid mikt daarbij op voedselveranderaars uit allerlei hoeken: vernieuwers, ondernemers, onderzoekers, studenten, vertegenwoordigers van middenveldorganisaties, geëngageerde burgers, … Zij kunnen een voorstel indienen om een voedseluitdaging samen aan te pakken. Je kan je nu al aanmelden via www.vlaanderen.be/vlaamsekost.

Een voedselstrategie in jouw stad of gemeente?

Gent, Leuven, Hoogstraten, Sint-Truiden en vele andere steden en gemeenten hebben de afgelopen jaren een lokale voedselstrategie ontwikkeld. Rikolto hielp al op vele plaatsen bij de ontwikkeling en implementatie ervan. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw stad of gemeente?

Lees meer over ons aanbod