IKEA en Vredeseilanden zetten duurzame voeding op het dagelijkse menu

IKEA en Vredeseilanden zetten duurzame voeding op het dagelijkse menu

26/10/2015

Sinds 2013 werken IKEA Food en Vredeseilanden intensief samen om het voedingsaanbod in de IKEA-vestigingen duurzamer te maken. De introductie van vegetarische balletjes, het aanbod van gecertificeerde vis en zeevruchten, het verminderen van voedselafval, een betere samenwerking met producenten en leveranciers,… Het zijn maar enkele van de initiatieven die IKEA nam om duurzamere voedingsproducten aan te bieden.

Samenwerken rond vijf principes

"De samenwerking tussen IKEA Food en Vredeseilanden kwam er na discussies over IKEA-schotels die aan lage prijzen werden aangeboden”, vertelt Merlijn Crébolder (Food Manager IKEA België). "Naar aanleiding van de vele reacties hierop stuurde ik IKEA een mailtje met de uitnodiging om eens samen te zitten", zegt Katharina Beelen van Vredeseilanden. "Tijdens ons gesprek bleek al snel dat IKEA Food niet blind is voor de bekommernissen van de samenleving en de drive heeft om steeds beter te doen. Heel snel zijn we dan gaan kijken op welke manier we samen konden werken naar een duurzamer beleid. Zo werd duurzame voeding een van de pijlers binnen het globale IKEA-actieplan rond duurzaamheid waarin IKEA België zich engageerde om een koploper te worden."

Sindsdien leggen IKEA Food en Vredeseilanden de focus op een aantal thema’s. Hieronder schetsen we een overzicht van de voornaamste resultaten en realisaties.

1. Minder vlees

De productie van vlees zorgt voor een grote ecologische voetafdruk. Bovendien geeft overconsumptie van vlees aanleiding tot gezondheidsproblemen. Het verminderen van het vleesaanbod is dan ook een reuzesprong richting een duurzamer en gezonder menu. IKEA kan na enkele jaren mooie resultaten voorleggen:

  • In het klantenrestaurant is de nieuwe vegetarische schotel een schot in de roos. Waar de vegetarische schotel vroeger nogal eentonig uit pasta bestond, is het nu een evenwichtig samengestelde maaltijd, die door een voedingsdeskundige gecheckt is op voedingswaarde.
  • In het personeelsrestaurant is er elke dag een vlees, vis én vegetarische schotel. Deze laatste is gunstig geprijsd om het personeel aan te moedigen een gezonde keuze te maken.
  • In de loop van 2016 zal ook werk gemaakt worden van het aanbod in de bistro. In 2014 werd hier al de Fish Sandwich geïntroduceerd.

Wie IKEA zegt, zegt natuurlijk ook Zweedse balletjes. Het aanbod van vleesballetjes werd aangepast. Vroeger waren er porties van 10, 15 en 20 balletjes. Nu worden enkel nog een portie met 10 balletjes en een portie met 15 balletjes aangeboden. Een van de meest in het oog springende evoluties was echter de introductie van de vegetarische balletjes. Deze lenen zich supergoed tot variatie inzake bijgerecht, bijvoorbeeld puree, quinoa of couscous.

2. Minder verspilling en afval

"Uit onze cijfers blijkt dat we nog stappen kunnen zetten in het tegengaan van voedselverspilling", zegt Merlijn. Inzake recyclage van afval, heeft IKEA al wel vooruitgang geboekt. Ondermeer door alle IKEA-vestigingen uit te rusten met containers waarin de voedselresten worden verzameld om nadien naar een biogasinstallatie te brengen die deze omzetten in energie. Alle frituurolie wordt gerecupereerd voor omzetting naar biodiesel. IKEA blijft hierop inzetten.

3. Lokaal en seizoensgebonden

"Onze kernproducten - zalm en balletjes - zijn altijd afkomstig uit Zweden. De meer lokale producten, zoals witloof, worden in de mate van het mogelijke bij Belgische producenten aangekocht", legt Merlijn uit.

Het productaanbod is ondertussen zowel in het personeels- als in het klantenrestaurant volledig seizoensgebonden. In de winter serveren we in onze salad bar bijvoorbeeld geen tomaat. Pompoensoep komt dan weer in het najaar op het menu.

4. Milieuvriendelijke productie

Milieuvriendelijk produceren brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Een belangrijke stap die IKEA al heeft gezet in de vermindering van de impact op het milieu, is het schrappen van rundsvlees in onze lokale menu’s (de productie van rundsvlees heeft een grote ecologische voetafdruk).

IKEA biedt ondertussen ook al een reeks milieuvriendelijke producten aan :

  • Alle koffie, zowel in de restaurants als in de Zweedse shop, draagt het UTZ-label.
  • In de Zweedse shops werd het aantal bio-producten verhoogd.
  • Een van de twee soepen die vast worden aangeboden in het restaurant is bio.

5. Eerlijke handel – I-way

Het principe van eerlijke handel wil IKEA vooral vorm geven in rechtstreekse handelsrelaties met zijn leveranciers. “We werken intensief en open met hen samen. Onze leveranciers onderschrijven onze I-way gedragscode, waarin o.m. vereisten staan waaraan leveranciers op het vlak van bijvoorbeeld teelt of productie moeten voldoen. We stemmen regelmatig met elkaar af met als doel de toeleveringsketens nog transparanter te maken. Onze leveranciers zijn enthousiast om samen met ons deze weg in te slaan”, zegt Merlijn Crébolder.

6. Duurzame vis

IKEA België werd als bedrijf gecertificeerd. Ook alle vis die IKEA België aanbiedt is 100% gecertificeerd door MSC (Marine Stewardship Council) of ASC (Aquaculture Stewardship Council). De keuze om enkel duurzaam gelabelde vis aan te bieden, heeft ook effect op het menu. Tomaat-garnaal is verdwenen uit het aanbod, omdat er geen gecertificeerde garnalen zijn. "Het is onze verantwoordelijkheid om duurzame vis te promoten”, voegt Merlijn hieraan toe.

Bestemming: duurzaamheid

De samenwerking tussen IKEA België en Vredeseilanden zet beide partijen op weg naar hun streven naar een duurzamere maatschappij.

Binnen de wereldwijde IKEA-groep heeft IKEA België in de voorbije jaren vaak als eerste initiatieven genomen inzake duurzame voeding. "We krijgen vaak vragen over hoe we de zaken hier aanpakken", zegt Merlijn. "Je merkt dat iedereen er veel meer mee bezig is dan drie jaar geleden, ook al is het vaak best complex. Stappen zetten naar meer duurzaamheid is voortdurend afwegingen maken. Enerzijds, tussen je bedrijfsresultaat op korte termijn en anderzijds, tussen de grote ambities die je als bedrijf hebt en de sociale verantwoordelijkheid die je hierbij wil opnemen".

Voor Vredeseilanden levert de samenwerking met IKEA België een schat aan kennis op. "We krijgen een beter zicht op hoe ook andere grootkeukens hun ecologische voetafdruk kunnen terugdringen en betere relaties kunnen uitbouwen met hun leveranciers", besluit Katharina Beelen, coördinator Duurzame Voeding bij Vredeseilanden.

Katharina Beelen
Katharina Beelen
Program coordinator