Indonesische rijst pakt prijs

Renaat Daem van Biofresh kreeg tijdens de herdenking van 70 jaar onafhankelijkheid van Indonesië een prijs uit handen van de Indonesische ambassadeur. Een beloning omdat hij in België de Indonesische Sunria-rijst aan de man brengt in biowinkels en biosupermarkten, dankzij een samenwerking met Vredeseilanden en de boeren van Boyolali op het eiland Java.

"Het Sunria-rijst project toont aan dat rijstproductie heel goed kan zorgen voor mens, milieu en onze economie", zegt Renaat. "Het project had als doel om meer biologische rijstteelt op Java te brengen. En om te zorgen dat de boerenfamilies van deze rijstproductie en rijsthandel een waardig inkomen konden verdienen. De boeren telen niet alleen de rijst, maar ook de verwerking en verpakking gebeuren in de dorpen."

De aanpak voor de teelt van deze rijst geeft revolutionaire resultaten, zonder gebruik van chemie. De boeren hanteren de SRI-techniek: 'System of Rice Intensification. "Een belangrijke factor zijn zaadvaste zaden voor het zaaiwerk. Zaadvast zaad is sterk en resisten tegen ziekten. Na de teelt brengen de planten van deze zaden opnieuw zaden voort. Een andere factor is dat de planten meer ruimte krijgen, waardoor zij volop kunnen ontwikkelen en productiever zijn. De boeren gebruiken ook tot 50% minder water gedurende de groei! Voor het meest geteelde graan ter wereld zijn deze resultaten voor rijst werkelijk revolutionair. De rijstboeren werken met traditionele, biologische meststoffen."

"De boeren zaten al decennia vast in een vivieuze cirkel van armoede," vertelt Renaat over Sunria. "We introduceerden voor de export de standaarden van eerlijke handel en moedigden hen aan om duurzamer te telen. De boeren besparen nu de helft water, de teelt stoot minder broeikasgassen uit, ze versterken de biodiversiteit en vruchtbaarheid van het land. Hun oogst is gestegen met 78 procent! Als consument is Sunria-rijst dus niet alleen geteeld uit een vruchtbare bodem en niet chemisch behandeld, het is ook een mooie keuze om het milieu en de lokale boeren te helpen."

Bron: Bio Mijn Natuur

In dit boekje over agro-ecologie, lees je ook meer over de Sunria-rijst: