Jonge boeren brengen vaart in Ecuadoriaanse koffiesector

Jonge boeren brengen vaart in Ecuadoriaanse koffiesector

18/02/2015

Digna Sánchez is penningmeester van het Jongerencomité van de Vereniging van Ecologische Koffietelers van Palanda en Chinchipe (APECAP). Ze vertelt vol enthousiasme dat het comité reeds 140 leden telt en dat er steeds meer jongens en meisjes interesse tonen en lid worden van één van de basisgroepen. Naast haar werk voor het jongerencomité is Digna ook coördinator van zo’n basisgroep, het lokale jongerencomité van Irachi, dat 23 leden telt.

Het project "Relevo Generacional" (letterlijk: aflossing van de generaties) van APECAP, zit in een stroomversnelling. Alle lokale jongerencomités hebben nu een kieminstallatie en sommigen, zoals de groep van Irachi, zijn al begonnen met het uitplanten van de gekiemde stekken in plantzakjes. Eens groot genoeg kunnen die plantjes verkocht worden.

De meeste jongeren hebben ingezaaide koffievelden, meestal van de variëteit Criollo. Op dit moment hebben ze zich als doel gesteld om minstens een kwart hectare koffie gemechaniseerd in te zaaien van de variëteit ‘Tipica mejorada’. Deze variëteit heeft een grotere resistentie tegen koffieroest (een ziekte die koffieplanten aantast) én de variëteit scoort uitstekend in smaaktesten. Met de nieuw ingezaaide plantages mikken de jongeren op een opbrengst van 40 quintales (ongeveer 2400 kg) per hectare.

Digna is 29 jaar en moeder van José Leonardo, een flinke zoon van 4. Op dit moment teelt ze koffie op een kwart hectare en binnenkort gaat ze een extra kwart hectare koffie inzaaien. Ze leeft bij haar ouders die haar een deel van haar erfenis vooruitbetaalden om te kunnen starten. Digna haalde haar bachelor-diploma en begon daarna aan de studie “landbouwproductie & -administratie”. Die studies moest ze echter na een jaar stopzetten bij gebrek aan studiegeld. Toen ze bovendien zwanger raakte, was het helemaal niet meer mogelijk om nog verder te studeren.

Meteen verkocht

Dina vertelt ons hoe ze bij het Jongerencomité betrokken is geraakt: “Mijn ouders zijn allebei stichtende leden van APECAP. Eerst had ik helemaal geen interesse in de koffieproductie. Toen men begon te praten over de oprichting van een Jongerencomité, stuurden mijn ouders me prompt naar de eerste vergaderingen. De voormalig bestuurder, Don Cosmel, vertelde ons over dit project dat de steun kreeg van Vredeseilanden.

Ik begon een cursus te volgen over communicatiemedia, één van de drie kerncompetenties waarop het project focust. Ik kon op dat moment niet zo goed rekenen, ik werkte ver van huis en ik hielp mijn ouders nauwelijks bij de oogst.

Maar van bij het begin van het Jongerencomité was ik letterlijk ‘verkocht’ en na de eerste opleiding volgden nog verschillende andere. Zo werd ik ook verkozen tot penningmeester van het Centrale Jongerencomité.

Communicatie en informatie

Ik volgde nog een basiscursus computer en een andere over internet en sociale media. Vandaag beschikken alle jongeren over e-mail via APECAP. Heel belangrijk voor communicatie en informatie. In Irachi, de wijk waar ik woon, is er geen internet, maar ik connecteer me telkens wanneer ik in Palanda ben.

Samen met 2 vriendinnen nam ze ook deel aan een intensieve cursus voor het proeven en keuren van koffie. Ik hou van dit project en de koffieproductie en ik wil er zeker mee verder gaan.”

Als penningmeester is Digna verantwoordelijk voor de uitgaven en inkomsten van het comité en het gebruik van de bosmaaier die het jongerencomité kreeg van de prefectuur.

De jongeren van APECAP hebben 3 grote objectieven voor 2015.

  • De levensomstandigheden voor jongeren verbeteren en het versterken van de positie van jongeren in de organisaties;
  • Het verbeteren van de zakelijke capaciteiten bij jongeren zodat ze hun boerderijen beter beheren en taken of functies kunnen opnemen in APECAP of FAPECAFES(de organisatie die de koffie van APECAP commercialiseert);
  • Het gebruik van communicatietechnologie verbeteren.

Alle mogelijkheden benutten

De groep van Irachi, waarvan Digna de coördinator is, vergadert elke 2de maandag van de maand. Tijdens die vergaderingen worden de jongeren geïnformeerd over recente ontwikkelingen of problemen en krijgen ze informatie van het Centrale comité. Daarnaast wordt er beslist over de komende activiteiten.

Zo was er bijvoorbeeld een delegatie van elke basisgroep aanwezig op de algemene vergaderingen van APECAP en FAPECAFES. Digna herinnert zich ook heel goed een belangrijk moment. Toen stelde het MAGAP (het Ministerie van landbouw, veeteelt en visserij) zaden, plantzakjes en meststoffen ter beschikking van hun basisgroep. Bovendien kwam er ook een specialist van het ministerie ter plaatse opleiding geven in zaaitechnieken.

“We willen 100% uit onze koffie halen en alle mogelijkheden benutten, van het begin tot het einde, om tot een goed eindproduct te komen.” Zegt Digna.

Wat ze zelf dit jaar wil realiseren? “Ik wil kwaliteitskoffie zaaien, en graag met 1 of 2 hectaren uitbreiden. Ik wil vooruit en ik zou graag verder studeren, misschien bedrijfsadministratie. Uiteraard wil ik ook voortdoen met mijn werk voor het comité en mijn vrienden. Ik ben al 29, dus ik wil ook lid worden van APECAP zelf. En misschien kan ik ooit wel gaan werken voor de coöperatieve.