Jonge cacaoboeren hebben de smaak van chocolade te pakken

Jonge cacaoboeren hebben de smaak van chocolade te pakken

08/04/2015

Op maandag 23 maart werd een groep jongeren van de organisatie van biologische cacao producenten van het canton Atacames (APROCA) uitgenodigd om het chocoladebedrijf Pacari te bezoeken in Quito, Ecuador.

Carla Barboto en Santiago Peralta, eigenaars en oprichters van dit bedrijf, leidde hen rond door de fabriek. Ze demonstreerden het verwerkingsproces van cacao tot chocoladereep. Op de gezichten van de jonge producenten viel de trots af te lezen bij het zien van het kwaliteitsvolle eindproduct, dat er enkel kan komen dankzij de fijne cacao van Esmeraldas die ook zij telen.

Tijdens het bezoek, vuurden de jonge boeren de vragen in hoog tempo af: over volumes, ingrediënten, kwaliteitsnormen, certificering,...

"Wij zijn kinderen van boeren, voor ons is heel het verwerkingsproces onbekend. Wat mij het meest verbaasde is hoe zo’n fabriek werkt en hoe de chocolade geproduceerd wordt. Ik heb ook veel bijgeleerd over cupping ", zegt Javier, zelf cacaoproever bij APROCA.

Bij Maritza bleef vooral de fijne werksfeer bij tussen de collega's en de directie van de fabriek. "We werden overal erg vriendelijk ontvangen. Wat me opviel, was dat er zoveel vrouwen en jongeren werken bij Pacari. Ik ben best trots om ​​deel te zijn van dit verhaal. De awards die Pacari heeft gewonnen met hun chocolade, zijn ook een beetje onze awards."

Het bezoek eindigde met een proeverij van 10 chocoladesoorten met verschillende oorspong. “Een zeer leuke en unieke ervaring”, zegt Cindy, de voorzitter van jongerencomité van APROCA. “We konden voelen, ruiken en proeven. Verbluffend hoeveel verschillende smaken er zijn."

De groep van APROCA bestond uit 8 jonge boeren, 1 technicus en 2 mensen uit het bestuur van de boerenorganisatie. Collega´s van Vredeseilanden begeleidden het bezoek. Het bezoek is onderdeel van het project "Relevo Generacional", waarmee we jongeren willen motiveren om een toekomst uit te bouwen als cacaoboer.

Met het bezoek krijgen de boeren een beter zicht op hoe de cacaoketen in elkaar zit, hoe er waarde gecreëerd wordt en waar er overal kansen voor tewerkstelling liggen.