Koe 80 heeft een probleem: een boek en een dvd

Koe 80 heeft een probleem: een boek en een dvd

08/06/2007

Koe 80 heeft een probleem: een boek en een dvd

Het boek

Eten moeten we allemaal. Zonder energie kunnen we niet leven. En dus is landbouw van levensbelang, voor iedereen. Maar wie heeft de landbouw in handen? De boer en de boerin? Of de agro-industrie en de grootdistributie?

Ongeremde globalisering creëert chaos. De mondiale industriële landbouw ruïneert de familiale lokale landbouw en daarmee het leven en de welvaart van een paar miljard mensen op het platteland. 865 miljoen mensen hebben honger en van hen zijn er 600 miljoen zelf boer.
De toekomst zal uitwijzen of boer en consument terrein kunnen heroveren op de agro-industrie en de grootdistributie om die honderden miljoenen mensen opnieuw levenskansen te geven.

Dirk Barrez is auteur van o.a. Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw (1999) en De antwoorden van het antiglobalisme (2001). Dit is zijn elfde boek. Hij is VRT journalist en maakte meer dan vijftig lange tv-reportages, o.a. de DVD’s Het gezicht van de honger (2002) en Koe 80 heeft een probleem (2007). Voor "Het land van ooit. Boeren en groenen" kreeg hij de Dexia Persprijs.

Het boek is te bestellen via de website van Gobal Society.

De DVD

We volgen Altemir, Ndiougou, Awa en René en zovele anderen thuis op hun boerderijen, in hun boerenbewegingen en coöperaties, op markten en manifestaties, midden hun samenlevingen en tot op de top van de Wereldhandelsorganisatie in Hong Kong. Overal voeren ze hun strijd voor een duurzame landbouw die mens en milieu respecteert.

Wil je weten waarom Afrikanen de boot nemen naar Europa? Kijk hoe de sojateelt in Brazilië het oerwoud vernietigt en geen plaats voor mensen laat. Veel van die soja belandt in Europa. De agro-industrie voedert er haar koeien mee en produceert melk- en graanoverschotten. Die worden gedumpt in Afrika. Je zal maar boerin zijn in de Sahel en jouw melk en gierst niet verkocht krijgen. Het gevolg? nog minder inkomen, nog meer werkloosheid, armoede en migratie.
Dit is het verhaal van de mensen die zorgen voor ons eten. Ze aanvaarden niet dat de welvaart van een paar miljard mensen op het platteland kapot gaat en 850 miljoen mensen honger hebben waarvan 600 miljoen zelf boer zijn.
Dit is het verhaal van de strijd tussen een mondiale industriële landbouw en een familiale landbouw die vooral lokaal en regionaal is en die vele honderden miljoenen mensen opnieuw levenskansen geeft. 

BESTEL een exemplaar van de dvd "Koe 80 heeft een probleem".
Stuur een mailtje naar moniek.geelen [at] vredeseilanden.be. Kostprijs is 10 euro.