Laat corona ons anders koken en eten?

Laat corona ons anders koken en eten?

17/04/2020
Hannelore Tyskens
Hannelore Tyskens
Verantwoordelijke legaten & contactpersoon Ik ben meer dan mijn kassaticket
016 / 74 47 10

Samen met Universiteit Antwerpen, UGent en KU Leuven starten we een grootschalig internationaal onderzoek naar de kook- en eetgewoontes van mensen sinds COVID-19 en de bijhorende maatregelen.

Het klinkt vast herkenbaar: bloem, pasta of gist zijn moeilijker te vinden dan vroeger en op sociale media kan je niet om de foto’s van zelfgebakken broden of koekjes heen. Het lijkt wel of er op een hele andere manier met maaltijden wordt omgegaan dan voor de opkomst van het coronavirus. Dat is ook enkele Belgische onderzoekers niet ontgaan. In het kader van onze Ik ben meer dan mijn kassaticket-campagne werkten we mee aan de uitwerking van de bevraging.

Zo starten de onderzoekers van FOOMS (Food, Media & Society) van UAntwerpen, in samenwerking met UGent en KU Leuven, de CoronaCookingSurvey: een grootschalige internationale bevraging naar de impact van COVID-19 op hoe mensen met voeding en voedingsgerelateerde media omgaan.

Op deze manier kunnen verschuivingen in kaart gebracht worden op vlak van koop-, kook- en eetgewoontes sinds de coronamaatregelen. Ondertussen hebben al meer dan 15 landen bevestigd mee te zullen werken aan het onderzoek.

Werk jij mee aan ons onderzoek?

We zouden het geweldig vinden als je wat tijd kan vrijmaken om de vragenlijst in te vullen.

Ik doe mee
Onderzoeksleider prof Charlotte De Backer

Prof. dr. Charlotte De Backer, projectleider van dit onderzoek: “Uit voorgaand onderzoek weten we dat familie en vrienden een belangrijke rol spelen in mensen hun relatie tot voeding. Denk maar aan de typische ‘klassiekers van de familie’ of aan alle tips die vrienden of collega’s onderling delen over het bereiden van eten. Maar ook informatiebronnen zoals influencers op sociale media, beroemdheden op televisie of recepten in magazines hebben een impact op onze voedingskeuzes."

"Daarom willen we met deze studie onderzoeken of onze gewoontes hierin veranderd zijn sinds de maatregelen en welke rol diverse media en andere personen daarin spelen. Met de resultaten hopen we te voorkomen dat voedingsinformatie polariseert of dat de informatiebalans doorslaat, een belangrijk gegeven op cruciale momenten zoals deze, waarbij we meer dan gewoonlijk op zoek zijn naar betrouwbare informatie.”

We streven ernaar om in België alleen al duizend ingevulde vragenlijsten te verzamelen. Vanuit de 3 universiteiten wordt per ingevulde vragenlijst €1 geschonken aan The Global FoodBanking Network, een organisatie die mensen in nood aan voeding en andere levensmiddelen helpt, en dat tot €3000.

De vragenlijst is toegankelijk voor iedereen ouder dan achttien jaar en kan ingevuld worden tot het moment dat de meeste coronamaatregelen opgeheven worden. Als je zelf je steentje wil bijdragen, kan dat door te klikken op deze link...

Benieuwd naar de resultaten?

Elke week zullen de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hun analyses voorstellen. Wij volgen het op de voet en leggen de resultaten naast de ervaringen van mensen uit ons netwerk.

Ontdek de resultaten op meerdanmijnkassaticket.be