Leerlingen zaaien Oei-mysterie voor boeren

Leerlingen zaaien Oei-mysterie voor boeren

30/11/2016

Om aandacht te vragen voor het dreigende voedseltekort en het ‘uitsterven’ van landbouwers in binnen- en buitenland te vermijden, besloten de leerlingen van Sancta Maria Leuven en VTI in Leuven een ‘Oei-mysterie’ te zaaien. Hun clandestiene actie kadert binnen de nieuwe campagne van Vredeseilanden met de slogan ‘Oei, de boeren zijn bijna op’.

Afgelopen dagen verspreidden de eerstejaarsleerlingen van Sancta Maria en het VTI geheimzinnige flyers in de Leuvense straten en brachten ze op heel wat straatstenen ‘oei’ aan. Als klap op de vuurpijl legden ze een preiveld aan in de Brusselsestraat. Dat eigenaardige straatbeeld ging aardig over de tongen. ‘Oei’ zaaien met het doel een hoger loon voor boeren te oogsten dus.

Het oei-mysterie ontsluierd

Op 30 november riepen de leeringen van het VTI en Sancta Maria de lokale pers bij elkaar om het oei-mysterie te onthullen. De VTI- en Sancta Marialeerlingen ondersteunen met deze acties de nieuwe Vredeseilandencampagne "Oei, de boeren zijn bijna op". Ze luiden de alarmklok, maar willen ook aantonen dat iedereen een deel van de oplossing kan zijn.

“Steeds meer mensen vragen zich af hoe het verder moet met onze wereld. Hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking blijven voeden? En hoe doen we dat zonder onze planeet ‘op te eten’? Dat zijn vragen die Vredeseilanden al geruime tijd bezig houdt. Ook de leerlingen van Sancta Maria Leuven en het VTI Leuven hebben er zich afgelopen tijd het hoofd over gebroken. Ze bedachten zelf dit mysterie en het resultaat mag er zijn. Niet alleen Leuvenaars, maar ook de regionale pers pikte de gebeurtenissen lustig op", vertelt Michiel Crijns, leraar aan het Sancta Maria.

“De boerenstiel moet dringend opgewaardeerd worden, want boeren komen nu amper uit de kosten. Je mag je job nog dolgraag doen, als er geen gepaste verloning tegenover staat, stop je er noodgedwongen mee. Wij pleiten voor eerlijke prijzen. Daar hebben ook supermarkten een grote verantwoordelijkheid in”, aldus Crijns.

Bij de onthulling van het oei-mysterie was ook Leuvens schepen Denise Vandevoort van de partij om de leerlingen een hart onder de riem te steken. Folkband ‘Nervous Willy’ speelde zelfs een aangepast a cappelaconcert om het statement van de leerlingen in de verf te zetten. De geoogste prei zal aangewend worden voor (h)eerlijke soep.

Oei, de boeren zijn bijna op: Help boeren verder boeren

Oei, de boeren zijn bijna op: Help boeren verder boeren

Iedereen wil graag lekker eten. Maar als boeren niet kunnen leven van hun werk, stoppen ze ermee. Zo zetten we onze toekomst op het spel. Steun daarom de campagne van Vredeseilanden. Samen met jou zorgen we dat ook supermarkten en voedingsbedrijven boeren helpen verder boeren. #SaveTheFoodture

Doe mee

Wat als... er geen boeren waren?

Leraar Michiel Crijns trok eerder al met zijn leerlingen de straat op om een radioreportage te maken over de campagne van Vredeseilanden.