Maak van duurzame voeding dagelijkse kost.

Maak van duurzame voeding dagelijkse kost.

22/02/2016
Kaat Van Ongeval
Kaat Van Ongeval
Program Advisor Duurzame Catering

83.393 deelnemers aan Dagen Zonder Vlees. Wij kunnen Alexia Leysen en co alleen maar complimenteren dat ze zo’n grootschalige burgeractie met sterke symboolwaarde en mobilisitatiekracht wist op te zetten, met sterke reacties in de pers. Vilt vatte deze lawine van reacties samen op hun website. Bij Studio Brussel wisten ze er een ludieke oproep voor te lanceren. De Standaard zette dan weer een aantal restaurants zonder vlees in Gent en Brussel op een rijtje.

Of de vergelijking met benzinekilometers nu goed gekozen is of niet, en of de CO2-uitstoot op Argentijnse of Belgische runderen berekend werd; wij vinden het vooral krachtig dat er via de actie aan tafel gediscussieerd wordt over wat we eten en waar dat eten vandaan komt. Maar we hopen natuurlijk dat de aandacht voor duurzame voeding niet stopt na 40 dagen… We streven immers naar een langdurig effect. Het is prima om zelf te kiezen wanneer je vlees eet. Het komt voor ons neer op het volgende: eet minder vlees, maar béter. Vlees van hoge kwaliteit, bij voorkeur uit duurzame productie, en vleessoorten met een kleinere voetafdruk.

Tof is dat Dagen Zonder Vlees dit jaar enkele extra’s toegevoegde: naast vlees- en visvermindering wordt ook het eten van seizoensgebonden groenten en het beperken van voedselafval en verpakkingsmateriaal aangemoedigd. Zo wordt Dagen Zonder Vlees een steeds bredere actie… En komen de principes steeds dichter bij de zes duurzaamheidsthema’s die we bij Vredeseilanden gebruiken in onze samenwerking met grootkeukens.

Met ons programma rond duurzame catering proberen wij het dagelijkse aanbod in keukens structureel aan te passen in de goede richting. Op die manier kunnen consumenten het hele jaar door kiezen voor duurzame voeding. Duurzaamheid verdient een brede definitie; en daar horen naast ecologische ook sociale en economische aspecten bij. Zo vinden wij ook producten uit duurzame landbouw en eerlijke handel belangrijk. We pakken dit aan door een begeleidingstraject op maat uit te stippelen, met concrete wijzigingen die ook haalbaar zijn op lange termijn. Dit gaat noodzakelijkerwijze stapsgewijs, om een definitieve impact te verzekeren. Vredeseilanden heeft gedurende de afgelopen zes jaar expertise opgebouwd in grootkeukens binnen de sociale catering, door het aanbieden van begeleidingstrajecten om hun catering te verduurzamen. Via bedrijfskantines (zoals die van IKEA), via restaurants van publieke en private instellingen (FOD Financiën, Toyota,...), via restaurants van onderwijsinstellingen om de volwassenen van morgen te bereiken (Hogschool Gent, Universiteit Antwerpen, Katholieke Hogeschool Leuven, …) Alle betrokken keukens getuigen van een belangrijke bewustmaking bij zichzelf, hun personeel en hun klanten rond duurzame voeding. Het keukenpersoneel moet voldoende betrokken worden bij het traject, en je doet dit het beste via een zo divers mogelijk samengestelde werkgroep (kok, keukenverantwoordelijke, manager, communicatieverantwoordelijke, …) Zo vergroot je de kans op slagen, en dit op lange termijn.

Meer lezen? Kijk eens op www.duurzamecatering.be En wil je nog meedoen met Dagen Zonder Vlees? Sluit je gerust aan bij de Vredeseilanden-groep. Het kan nog!