Midsummer Classic Pionierseditie

Midsummer Classic Pionierseditie

12/06/2019

Van 13 tot 17 juni vertrokken 24 bikers op verkenning in Zweden, voor de allereerste Europese Rikolto Classic. Ook zin om in september 2019 of tijdens het Pinksterweekend 2020 een 'shortbike' mee te doen in het mekka van de duurzame voeding?

Deze pioniers mochten als eerste ervaren wat dat inhoudt: An Kindermans, Ann Vermeiren, Bart Coomans, Bert Wallyn, Carl Kestens, Christophe Van Lierde, Dries Aelter, Frank Lammens, Freddy De Ruyver, Geert De Craen, Jente Depestel, Maarten Verlinden, Michael Steels, Patricia Vandendriessche, Patricia Van Rossem, Pieter Geens, Reindert De Schrijver, Sander Goossens, Simon Draye, Steve Vandenbussche, Steven De Winter, Vincent Theys en Wannes Graulus.

Redo För Avgång

24 bikers springen de bus in, klaar voor vertrek: #RedoFörAvgång. Niet bij iedereen kwam de vertaling goed binnen. Wannes vertrok... maar zijn bagage bleef thuis. En Reindert begon de Midsummer Classic met een lekke band, nog voor de eerste meter gereden was. De eerste donderslagen verraadden dat het geen toeval betrof: Thor voelde de bui al hangen en wilde de dappere Galliërs die deze pioniersexpeditie naar Zweden aanvatten, een stok in de wielen steken.

Niemand bleek onder de indruk. Wanneer de zitjes goed en wel ingezeten zijn, en de eerste blikjes bier geopend worden, motiveert kapitein Bert zijn troepen. En legt hij uit waarom de eerste Europese classic naar Zweden leidt. Laagdrempelig is het sleutelwoord: De lengte (drie fietsdagen) en afstand zijn minder zwaar dan de classics in het Zuiden, en ook de fondsenwervende drempel is lager. Een classic dichtbij huis staat toe om de voetafdruk klein te houden.

De keuze voor Zweden ligt voor de hand: Zweden is het meest duurzame land van de wereld. Zo bedraagt de voedselverspilling er minder dan 1%. Of wat dacht je van dit beleid: alle jongeren tussen 6 en 18 jaar krijgen op school een gezonde, lekkere, warme maaltijd, helemaal gratis! Ook de Classic bikers worden tijdens deze Midsummer Classic vergast op duurzame maaltijden, from farm to table. Vrijdagochtend wacht ons al meteen een puur ontbijt in Malmö, maar eerst een nachtje slapen in de sfeervolle Rikoltobus.

Dag 1: Foodie Fest & Bike Test

De korte midzomernacht lijkt verteerd wanneer we 'The Bridge' overrijden. We houden meteen halt in Malmö, in het innovatiecentrum Botildenborg. Hier wordt eten en voedselproductie ingezet als medium voor sociale cohesie, vriendschap en hoop voor een boomende multiculturele stad. Tijdens een gezond ontbijt licht de stad ons haar indrukwekkende verwezenlijkingen toe: In 2020 zal de stad klimaatneutraal zijn en zal elke stedelijke school 100% biologische voeding serveren.

Dat een stedelijke voedselstrategie een grote impact kan hebben, wordt duidelijk op onze lunchstop. De laatste uurtjes in de bus leiden ons naar de bioboerderij van Hans & Anna. De gratis maaltijden die de Zweedse scholen aanbieden, liefst biologisch, en de afzetmarkt die ze creëren, waren voor het boerenkoppel een belangrijk argument om naar biologische landbouw over te stappen. De rode houten schuren en immense Zweedse vlag laten geen twijfel bestaan over waar we zijn.

We slaan ons tentenkamp op in Hestra, aan het Isaberg Mountain Resort. Tijd over om de trails van Småland een eerste keer te ontdekken. Na 30km is de drang naar douches en een eerste authentieke Zweedse maaltijd groot genoeg om de aftocht te blazen. De schifting is gemaakt. De vallers en opstaners erkennen hun meerdere in de diehards. Herkansing bij valavond: de echte durvers springen tijdens het kampvuur het meer in. Wie niet genoeg krijgt van de overwinningsroes waagt zijn kans met een spelletje Viking Kubb. Een Zweedse afsluiter van een proevende en beproevende dag. En met de midzomernachten maken we ook meteen kennis - tenzij je een ooglapje meehebt!

Dag 2: Marathon

Klaar voor actie! Zaterdag staat de hoofdbrok op het menu. Het Vaude dreamcamp op een biljartvlakke pelouse heeft onze batterijen opgeladen. Een extra boost levert het fabelachtige parcours. Langs watermolens, mossige trails, berkenbossen, heldere meren en idyllische boerderijtjes. De lijn tussen afzien en genieten zo dun als de singletracks zelf. Net geen 100 km speelplezier voor de moedigsten.

De grupetto's zijn snel gevormd, de team spirit is groot. Bij aankomst alleen high fives en smiles. En toch stikkapot. De sauna wacht. De intussen traditionele sprong in het meer groeit uit tot alweer krachtmeting. "Een parcours gemaakt 'om te gaan, gaan'", "De mooiste track die ik ooit gereden heb": Bij de barbecue aan het meer wordt er al nostalgisch teruggeblikt. Kokkin Ragni doet ons het verhaal van de everzwijnen in Småland, vandaag uitnodigend op de grill. Maar de gedachten zitten bij het wild op de trail: Vol in de remmen voor een hinde. En heb je die eland ook gezien?

Dag 3:

Vroeg uit de veren voor alweer een dag genieten in het zadel. Maar wel de laatste, helaas. Gelukkig is de trail van zondag doorspekt met vlot lopende gravelpaden, om even te bekomen van de technische stukjes en al op de voorbije dagen terug te kijken met nieuwgemaakte vrienden. De bevoorradingszones zijn alweer met zorg uitgekozen: wanneer de pedalen even onberoerd blijven, valt de adembenemende schoonheid des te feller op. En de rust, althans voor Dries die er z'n hangmat strategisch over de tracks drapeert.

Voor Reindert is de vermaledijde doorn in de band er niet langer één in z'n oog: het record binnenbanden vervangen wordt afgetopt op zes. En dat de Midsummer Classic alles heeft om nog meer records te breken, daar heerst unanimiteit over. Het was een dag om nog eens alle registers open te trekken: Vroeg in de namiddag druppelen de eersten terug binnen op het terrein van Isamon in Hestra. De handigste harry's bewijzen wie er nu het best een tent kan opvouwen. De snuggersten kiezen voor een laatste en extra lange saunasessie. Pieter, intussen opgewerkt tot opgietmeester, maakt er wat onvergetelijks van.

De goesting om bigger & better terug te komen is groot. En zoals dat gaat met pioniers, zullen in hun verse biketracks nog een veelvoud aan enthousiaste mountainbikers volgen.