My Fair Baby

My Fair Baby

01/10/2014

Op 1 oktober ging de Week van de Fair Trade van start. We trappen tegelijk ook My Fair Baby af, een nieuw project dat jonge ouders tips geeft voor duurzame keuzes rond geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, mobiliteit en speelgoed voor hun kleine spruit. Netwerk Bewust Verbruiken, De Gezinsbond, Fairtrade Belgium en Vredeseilanden slaan hiervoor de handen in elkaar. Blogster en toekomstige mama Mme Zsazsa is fiere meter.

Website vol tips en getuigenissen

Fairtrade Gemeente Heusden-Zolder ontwikkelde in 2011 een fairtrade babyplanner, met tips voor duurzamere en eerlijke babyverzorging. My Fair Baby bouwt hier op verder. Zo maakte Netwerk Bewust Verbruiken met www.myfairbaby.be een website waar ouders terecht kunnen voor praktische informatie rond geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, luiers, mobiliteit en speelgoed.

Babybeurzen en suikerbonen

Gezinsbond is enthousiaste partner in het project en verspreidt de informatie van My Fair Baby in haar publicaties en op babybeurzen overal ten lande. Daar zullen bezoekers vanaf 2015 ook een mobiele fototentoonstellingenkunnen bekijken met foto's van babyverzorging in het Noorden en het Zuiden. Fairtrade Belgium (tot voor kort Max Havelaar) zet in op de switch naar fairtrade suikerbonen. Ze analyseert de markt en begeleidt een suikerbonenproducent bij de productie van gecertificeerde fairtrade suikerbonen en de verspreiding ervan via grote ketens en kleinere winkels.

En welke rol zal Vredeseilanden opnemen?

Vredeseilanden begeleidde de afgelopen jaren heel wat grootkeukens om hun werking te verduurzamen: minder afval, meer producten van het seizoen, meer aandacht voor de prijs die de boer krijgt voor z'n product, etc. Nu willen we onderzoeken in welke mate kinderdagverblijven kunnen overschakelen op een duurzaam en eerlijk voedingsaanbod. We kozen twee kinderdagverblijven als 'proefproject': Ukkepuk in Kessel-Lo en Little Kings & Queens in Gent. Uiteindelijk willen we een draaiboek maken voor kinderdagverblijven in heel Vlaanderen.

Fiere meter Mme Zsazsa

Blogster Mme Zsazsa (auteur van bestsellers als Allemaal Rokjes, De moestuin van Mme Zsazsa en Groeten uit Transitië) neemt als mama van twee zonen en toekomstige moeder van een derde spruit met plezier het meterschap van My Fair Baby op zich. "Ik gaf mijn baby's altijd al biologische groenten en fruit. Voor de derde, die binnenkort geboren wordt, ga ik me ook proberen toeleggen op herbruikbare luiers." Lees hier haar verhaal.

Tips, vragen of suggesties?

My Fair Baby is een voortdurend work in progress. De informatie op de website zal dan ook dikwijls aangevuld worden met nieuwe weetjes, producten of getuigenissen. Heb je zelf een tip, suggestie of vraag? Aarzel niet om ons te contacteren op info [at] myfairbaby.be of 02/894.46.15. Men zegge het door!