Niets gaat verloren bij de groenteboeren in Honduras

Niets gaat verloren bij de groenteboeren in Honduras

08/10/2014

1/3 van al ons voedsel wereldwijd gaat verloren. Hier in Europa gooien consumenten veel eten in de vuilnisbak, maar in het Zuiden ligt het zwaartepunt vooral aan het begin van de landbouwketen. Slechte opslag en gebrekkig transport van voedsel zijn de voornaamste oorzaken. De enorme hoeveelheid voedsel dat verloren gaat, heeft bovendien een rechtstreekse invloed op de inkomens en voedselzekerheid van boeren.

Minder verlies van groenten in Honduras

Groenten kunnen niet zo lang bewaard worden. Dat weten de leden van de coöperatie ASOFAIL uit Honduras maar al te goed. Met ondersteuning van Vredeseilanden onderzochten ze hoe ze hun productie veel beter konden afstemmen op de volumes die gevraagd worden door supermarkten en andere markten. Samen met vier landbouwingenieurs stelden de leden van de coöperatie een gefaseerd teeltplan op voor hun groenten. Door hun groenten in verschillende periodes in te zaaien, komt niet alles tegelijk op de markt. Zo kunnen ze een stabiele en continue levering van hun producten garanderen. En gaat er minder verloren op het veld.

Ze leren nieuwe landbouwtechnieken die het rendement verhogen en de productiekost verlagen. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van een soort beschermingsfolie voor hun groenten. De boeren planten ook levende hagen van andere planten om hun groenten te beschermen. Verder maken ze gebruik van zuinige irrigatiesystemen. Zo promoot ASOFAIL het gebruik van druppelirrigatie, waardoor veel minder water nodig is.

Don Gilberto Lorenzo, de beste aardappelboer

De nieuwe landbouw- en verwerkingstechnieken hebben de boeren geen windeieren gelegd. Boer Don Gilberto Lorenzo werkt nauwgezet mee aan het project van ASOFAIL en ontving de prijs van de beste aardappelboer in Honduras. “Dankzij het project heb ik mijn aardappeloogst van 16 ton per hectare kunnen verhogen naar 58 ton per hectare. Ik vind het belangrijk om de kennis die we van de ingenieurs meekrijgen ook verder te delen met andere boeren. Daar zet ik me belangeloos voor in.”

“We leerden onze groenten efficiënt te verwerken. We wassen ze zorgvuldig, drogen ze, houden ze koel en verpakken ze om te transporteren. Zo kunnen we de kwaliteit van onze producten garanderen. Daardoor wordt maar 0,3% van onze oogst geweigerd als we die aan de supermarkt aanbieden. Groenten die toch niet voldoen aan de eisen van de supermarkt worden verpakt om op de lokale markt te verkopen, zodat er niets verloren gaat.”