Nieuwe financiële ademruimte voor boeren en hun organisaties

Nieuwe financiële ademruimte voor boeren en hun organisaties

01/09/2014

“Het zijn harde tijden voor ons kleine boeren: we hebben geen geld om te lenen aan vrienden of familie in nood, en ook het geld dat we nodig hebben voor nieuwe investeringen stijgt continu. Toen ik een lening probeerde te krijgen bij een bank, was ik enorm gefrustreerd. De bank vraagt altijd een waarborg. Dus moest ik de eigendomsakte van mijn land indienen, waarop stond dat ik het land geërfd had. Daarbij werden er foto’s gemaakt van mijn twee varkens, mijn eenvoudig huis en mijn bananenplantage. Wat ik allemaal moest bijeensprokkelen voor een lening van nauwelijks 200.000 Ugandese Shilling (57 euro)! Het staat in mijn geheugen gegrift. Uiteindelijk liet ik de aanvraag vallen, want er kwam geen einde aan hun eisenlijst en de procedure leek eindeloos."

Dit verhaal komt van Prudence, een boerin uit het zuidoosten van Oeganda. Maar het kon ook uit Indonesië of Nicaragua komen. Overal ter wereld is het voor kleine boeren extreem moeilijk om aan de nodige leningen te geraken omdat ze geen waarborg kunnen voorleggen. In Oeganda startte Prudence samen met een paar andere leden van haar boerenorganisatie een Spaar- en Leengroep. Ieder lid spaart 0,28 euro per week, en als een lid geld nodig heeft, kan hij of zij een bedrag lenen dat maximaal het driedubbele is van zijn of haar spaargeld. Vertrouwen tussen de leden is de garantie dat het geld terugbetaald wordt. Zonder eindeloze procedures bij de bank, zonder materiële waarborg. Vorig jaar steeg het aantal boeren dat lid werd van de Spaar- en Leen groepen van Prudence 302 naar 2700.

Maar niet alleen individuele boeren en boerinnen hebben leningen nodig om investeringen te kunnen doen, ook voor commerciële boerenorganisaties is krediet vaak het grootste pijnpunt. Als een coöperatie grote volumes wil verkopen, moet ze de oogst van de individuele boeren verzamelen en hen meteen uitbetalen. Boeren hebben vlak na de oogst immers nauwelijks financiële ademruimte om een paar maand te wachten op hun geld. In Indonesië zetten ze een grote stap: de vertegenwoordiger van Vredeseilanden ondertekende recent een overeenkomst met de bank van East Nusa Tenggara: onze partnerorganisaties van het eiland Flores kunnen nu bij de bank aankloppen voor het nodige business kapitaal. Een mijlpaal in de 25 jarige geschiedenis van Vredeseilanden op het eiland Flores!