Nieuwe VN-studie bevestigt visie van Vredeseilanden

Nieuwe VN-studie bevestigt visie van Vredeseilanden

26/06/2013

Volgens Vredeseilanden zijn boerenfamilies in staat om in 2050 een planeet met 9 miljard mensen te voeden en zichzelf uit de armoede te werken. Bovendien verlichten ze de druk op de planeet: boerenfamilies gaan veel zorgzamer om met hun gronden, waterbronnen en energie, in vergelijking met grote industriële landbouwbedrijven. Maar om dit potentieel waar te maken moeten boeren zichzelf kunnen organiseren, moet er samenwerking mogelijk zijn met andere spelers uit de voedingssector zoals verwerkers, groothandelaars en verdelers en moeten overheden via regels en wetgeving een omgeving creëren waarbinnen al deze spelers, inclusief boeren, hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen.

Een nieuw rapport van de VN (UNEP-WCMC, UN Environment Programme’s World Conservation Monitoring Centre) en IFAD (the International Fund for Agricultural Development) bevestigt nu deze visie. Het rapport toont aan dat het grootste deel van de 1.4 miljard mensen die met minder dan 1.25 dollar per dag moeten rondkomen op het platteland leven. Voor hun levensonderhoud zijn zij vooral afhankelijk van landbouw. Nog volgens het rapport wordt geschat dat 2.5 miljard mensen(goed voor 500 miljoen kleinschalige boerderijen) 80 procent van het voedsel produceren dat in ontwikkelingslanden wordt geconsumeerd, vooral in Zuid-Azië en Sub-Sahara-Afrika.

Boerenfamilies zijn in staat een nieuwe en duurzame landbouwrevolutie te ontketenen. Om dit waar te maken, hebben boeren de juiste condities en ondersteuning nodig om de vele uitdagingen waar ze voor staan te overwinnen. Het rapport vraagt om rekening te houden met de noden van de boeren en pleit er voor om de focus te verschuiven van de negatieve impact van landbouw op het milieu naar grotere groeimogelijkheden via duurzame landbouw.

Het rapport pleit ook voor investeringen in marktmechanismen die kleinschalige boeren stimuleren om te investeren in duurzaamheid. Enerzijds moeten bijvoorbeeld subsidies voor niet-duurzame meststoffen afgebouwd worden, anderzijds moet men sterker inzetten op fair trade of groene certificatiesystemen zodat boeren kunnen meespelen op lokale en internationale markten.

Het volledige rapport kan je hier lezen.